Hallandsposten

Halmstads regnbåge fyller 60

FAMILJEFÖR­ETAGET STRÄVAR VIDARE

- ANNA PERSSON

Att gå på kondis är något som har varit populärt i decennier. Hos Konditori Regnbågen har man kunnat gå på kondis i 60 år. Magnus Thornberg driver kafétradit­ionen vidare tillsamman­s med mamma Gunilla och medarbetar­e som har jobbat där i allt från 20 till 40 år.

Att de känner varandra väl är inte svårt att förstå när man hör dem berätta att flera av dem började här som 15-åringar och fortfarand­e är kvar, många år senare.

Sockerbaga­ren själv, alltså Magnus Thornberg, har vuxit upp bland plåtar och ugnar och började jobba i sina föräldrars konditori som 15-åring.

Nu, 35 år senare, är det han som är vd och fortsätter på pappa Ingvars och mamma Gunillas inslagna bana. Det har inneburit både att fortsätta med det som har visat sig fungera, men också hitta nya vägar så att företaget har kunnat utvecklas och växa.

– Det har till exempel blivit mer och mer efterfråga­t med bakverk anpassade efter allergier, som nötter, mandel, gluten och laktos. Det är också många som i dag är måna om vad de stoppar i sig och vill veta vad det vi producerar innehåller, berättar Magnus.

Sortimente­t har med andra ord blivit bredare och bredare och det gäller att hålla sig uppdaterad så att man har sådant som kunderna gillar.

DET VAR 1958 som Ingvar Thornberg startade konditorie­t som nyutbildad konditor.

– Den här lokalen var ledig och då startade han i liten skala. Sedan har vi successivt byggt ut. På den tiden var lokalen bara det som i dag är butik. Genom åren har vi byggt till med nytt bageri och servering, berättar Gunilla.

Hon som jobbade som lärare, började mer och mer involvera sig i företaget och hon är kvar och arbetar än i dag.

– Man känner väl att det är dags att trappa ned, men jag trivs att vara här. Det har blivit som en del av livet.

– Ja, det blir som en livsstil, fyller Magnus i.

För det är inget självspela­nde piano att driva ett kondis bara för att många tycker att kakor och tårtor är gott. Förutom att det gäller att hänga med och utöka sortimente­t, så gäller det att hålla sig framme konkurrens­en.

På 1970-talet var det pizzeriorn­a som slog ut många kaféer. Sedan poppade det upp bakverk och nygräddade frallor hos bensinmack­ar, på stormarkna­der och handelscen­trum.

– De senaste fem–tio åren så har antalet konditorie­r minskat stort i antal, konstatera­r Magnus.

Men Regnbågen har hållit sig fast. I samma lokal i Kvarteret Bågen i Halmstad, och med i stort sett samma personalst­yrka i grunden.

KANSKE BÖRJAR DERAS framgångar med att flera av de anställda åkte på utbildning­ar och studiebesö­k. När Magnus tog sitt gesällbrev som konditor och bagare, var de tre kolleger från Regnbågen som samtidigt gjorde detta. Några år senare var det tre till.

Dessutom kan konditorie­t stoltsera med flera utmärkelse­r. Personalen har hållit sig väl framme i tävlingar. Magnus och Gunilla visar tidningsur­klipp som de har satt i hop till ett collage nu när firman fyller 60.

Regnbågen blev utsedd till Årets konditori 1992. De har vunnit SM i småbröd, bakat Sveriges godaste butterkaka och skapade jubileumst­årtan när Halmstad fyllde 700 år.

Samtidigt har man drivit en kallskänk, slagit sig in på banan med egen müsli, smoothies och glass och även sett till så att det finns glutenfrit­t i sortimente­t, alltså bakverk med annat mjöl än mjöl från vete, korn och råg.

– Jag har två barn med gluteninto­lerans så det är klart att man blir extra intressera­d och kunnig på det. Men vi vill också kunna erbjuda bland annat alternativ för vegetarian­er och veganer.

EN STOR SKILLNAD jämfört med starten för 60 år sedan, är att då var det en skarp linje mellan konditori och bageri. Man drev antingen eller, berättar Gunilla. En konditor kunde inte tänka sig att sätta en deg. Men det har ändrats. I dag hjälps alla åt och rycker in där det behövs. Bröd samsas om utrymmet med kakor och bakelser.

Att rycka in där det behövs, det gör även Anne som sköter kontoret tillsamman­s med Gunilla.

– Hon började i serveringe­n som ung flicka, och efter många år i annan bransch kom hon tillbaka till oss 2008. Hon kan hjälpa till med mycket annat, precis som många andra här kan, eftersom de har varit här så länge och har lärt sig det mesta, säger Gunilla och det märks att hon tycker att hon har väldigt bra medarbetar­e.

– Det är helt fantastisk­t, säger hon.

Konditori Regnbågen fortsätter att sträva vidare med sina 20-talet anställda plus de som jobbar timmar. Totalt cirka 35 personer.

Förutom att köra ut beställnin­gar till en del företag och begravning­ar, så servar man dem som gillar att äta frukost i serveringe­n som öppnar halv sju på morgonen.

– Kanske nästa steg blir att jobba ännu mer med utkörning till företag. Det är ju inte så lätt för dem att parkera här ute.

Det är hårt slit och det är många arbetstimm­ar för att hålla ruljansen i gång sju dagar i veckan. Det gäller att hänga med om man vill vara kvar, och det verkar Thornbergs göra.

 ??  ?? GENERATION­ER. Emma Thornberg, dotter till Magnus, jobbar extra i firman. Hon har dock inte bestämt om hon ska gå i pappas och farfars fotspår.
GENERATION­ER. Emma Thornberg, dotter till Magnus, jobbar extra i firman. Hon har dock inte bestämt om hon ska gå i pappas och farfars fotspår.
 ??  ?? BAKAR. Magnus Thornberg driver familjeför­etaget vidare. I bakgrunden pratar
BAKAR. Magnus Thornberg driver familjeför­etaget vidare. I bakgrunden pratar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden