Hallandsposten

Tyst ville inte skriva under sin ”dödsdom”

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

– Om jag namnger personerna som var med honom när jag åkte från Marbäck skriver jag under min egen dödsdom, säger den mordåtalad­e 25-åringen och väljer sedan att inte svara på åklagarens frågor.

– Jag vet inte varför eller hur han dog, men han levde när jag körde därifrån, säger 25-åringen om 29-åringen som hittades död på en grusväg vid Marbäck den 9 januari i år.

– Jag kan bara säga att det som min advokat berättade i går om vad som hände den natten stämmer. Att jag inte tänker svara på några frågor beror på att jag är rädd att försäga mig på något sätt som pekar ut personerna som mötte oss på platsen.

EGENTLIGEN ÄR TORSDAGENS rättegångs­förhandlin­gar inbokade för vittnesför­hör, men åklagarna insisterar på att de först måste förhöra de åtalade – trots att alla fyra vill åberopa sin rätt att tiga.

– Vi måste åtminstone ge dem tillfälle att besvara våra frågor. Även om de säger att de inte vill svara har de ju rätt att ändra sig när som helst, säger vice chefsåklag­are Charlotte Österlund.

Hon kommentera­r också den version 25-åringens advokat lämnat av vad som hände.

– Jag har varit med på många narkotikar­ättegångar, men aldrig hört att någon tar på sig en skyddsdräk­t för att paketera amfetamin. Däremot vet jag att sådana dräkter brukar användas om man vill undvika att få blodstänk på sig, säger hon.

Därefter följer timmar av frågor från åklagarna, som alla blir obesvarade.

Samma sak händer då de frågar ut de 18-åriga tvillingbr­öderna, bland annat om telefonsam­tal där det pratas om hekton som försvunnit och att någon blivit lurad.

– Min klient vill inte säga något med tanke på att det är hans bror och far som sitter medåtalade, säger advokat Lars Halldin, som försvarar en av bröderna.

– Att det fanns dna från någon av tvillingar­na på en fimp i bagageutry­mmet på offrets bil knyter inte någon av dem till mordet, hävdar han.

– Fimpen låg i en av tomburkarn­a i en hopknuten plastpåse, men där fanns även fimpar med dna från okända. Med tanke på offrets ekonomi kan han ha samlat ihop burkarna tidigare för att panta dem.

I EN PAUS säger advokaten till HP att det inte alls behöver betyda att folk som tiger är skyldiga.

–Man kan ha en mängd olika skäl till att vara tyst. Ett kan vara att man är rädd att bli sedd som en tjallare av andra. I det här fallet är det förstås känsligt att de inblandade har så nära familjeban­d.

Lars Halldin tror inte att det med automatik är till nackdel för en åtalad att tiga.

– Titta på hur vanligt det är att poliser som är åtalade tiger sig igenom rättegånga­r.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? UPPE I RÄTTEN. ”Jag vet inte varför eller hur han dog, men han levde när jag körde därifrån”, säger 25-åringen om mannen som mördades i Marbäck.
Bild: JARI VÄLITALO UPPE I RÄTTEN. ”Jag vet inte varför eller hur han dog, men han levde när jag körde därifrån”, säger 25-åringen om mannen som mördades i Marbäck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden