Hallandsposten

Från München till Nordkap – med elbil

- JENNIFER LAST

Otto Schönbach vill vara med och förändra. Under semestern tar han elbilen från södra Tyskland till norra Norge. I natt stannade han i Haverdal.

Via en Facebookgr­upp bjöd Halmstadbo­n Ingemar Gersson in Otto Schönbach till sitt hus i Haverdal. Det blev ett givet stopp under resan på drygt 300 mil enkel väg.

– Jag älskar Sverige. Människorn­a är så fina och trevliga. Tänk att folk jag aldrig har träffat bjuder in mig till deras hem, säger Otto Schönbach.

Den 21 juli startade resan från München. Under onsdagen tog han sig från Lund till Haverdal, med flera stopp på vägen för att ladda bilen. Ett fulladdat batteri i den kompakta renaulten tar honom bara åtta mil i snitt.

– Jag kör en timme åt gången ungefär och sedan brukar jag ladda i två timmar. Med hjälp av en adapter kan jag ladda i vanliga eluttag vilket inte begränsar mig så mycket.

Den stora anledninge­n till att Otto Schönbach ger sig ut på vägarna är att han vill medvetande­göra och skapa förändring.

– Folk brukar tycka att jag är galen, men när jag visar och pratar tänker de om. Förändring sker inte genom politiken, utan det enda sättet är att själv vara driven, säger han.

Han förväntas anlända till Nordkap den 27 augusti. Efter övernattni­ngen i Haverdal bär det av mot Stockholm, men exakt var och när på vägen Otto Schönbach stannar nästa gång vet han inte.

– Ju mer du planerar, desto större är risken för att du blir besviken. Jag tar alltid dagen som den kommer. Varje dag tänker jag att det inte kan bli bättre, men så händer det alltid något som lyckas överträffa gårdagen, säger han.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? 300 MIL. Otto Schönbachs resa från München i södra Tyskland till Nordkap i norra Norge blir totalt drygt 300 mil.
Bild: JOHAN PERSSON 300 MIL. Otto Schönbachs resa från München i södra Tyskland till Nordkap i norra Norge blir totalt drygt 300 mil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden