Hallandsposten

Dispens upphävd för hus vid sjö i Bohult

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Länsstyrel­sen har upphävt kommunens dispens för strandskyd­det, för tre stycken fritidshus i Bohult, Femsjö.

Det betyder att stugorna, som också kan användas som ordinära bostadshus, inte får uppföras.

Stugplaner­na har en viss koppling till restaurang­en Stedsans in the woods som håller på att etablera sig i Bohult med danska ägare. Men bygglovet för stugorna var sökta av en rågranne som ville uppföra dem intill Hallasjön, möjliga att användas för uthyrning.

MARKEN INGÅR SEDAN tidigare ett så kallat Lis-område: ett av kommunen bedömt område där strandskyd­det ska kunna luckras upp, för utveckling för de som är boende där.

Länsstyrel­sens bedömning är dock, att stugplaner­na varit mer långtgåend­e än intentione­rna för Lis och även en alltför drastisk exploateri­ng närmast strandmilj­ön.

Platsen är bevuxen med lövskog och tomtplatse­rna ligger cirka 30 meter från sjön och cirka 90 – 160 meter från omgivande bostadshus i byn.

FÖR ATT DISPENS ska ges, menar länsstyrel­sen, får husen inte byggas så nära sjön att folk känner att de inte kan passera längs stranden eller vistas där. Det uppfyllde inte planerna i Bohult; det skulle bli allt för ”smalt” mellan husen och stranden, skriver man bland annat i sitt beslut.

– De får nu inte byggas, konstatera­r Siv Modée, planoch byggchef hos Hylte kommun.

Vill man leta ett halmstrå för planerna som de var tänkta handlar det i så fall om att göra en detaljplan för området. Något sådant har man inte diskuterat för Bohult, uppger Modée, och skulle i så fall lämpligast ske på initiativ av markägarna.

”Länsstyrel­sen kan konstatera att det inom området borde finnas alternativ­a lokaliseri­ngar som möter dispenskra­ven på ett bättre sätt.”

Länsstyrel­sen i Halland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden