Hallandsposten

Mycket återstår att göra mot hedersfört­ryck

-

Även kvinnor med invandrarb­akgrund ska kunna åtnjuta samma friheter som övriga kvinnor i Sverige, inklusive egenbestäm­mande över sina liv och sexualitet och rätten att älska utan rädsla, skriver Omar Makram, debattör och projektled­are för riksorgani­sationen GAPF.

DEBATT 3/8. År 2002 sköts Fadime Sahindal till döds av sin egen far. Att hans dotter vågade älska fritt, var för Fadimes far ett angrepp mot hans heder, som han ansåg måste rentvås. "Jag hoppas att ni inte vänder dem ryggen, att ni inte blundar för dem." Dessa var Fadimes ord i hennes tal i riksdagen innan hon avrättades. Hon vädjade till oss att inte glömma alla de kvinnor som lever under hedersfört­ryck.

VI PÅ GAPF, GLÖM ALDRIG PELA OCH FADIME, besvarar hennes vädjan genom att inte vika oss för kampen mot hedersfört­ryck, och vi gör vårt yttersta för att hjälpa utsatta kvinnor som befinner sig i hederskult­urens destruktiv­a grepp, berövade på sin frihet, värdighet och säkerhet. Det är sorgligt att konstatera, hela 16 år efter Fadimes död, att hedersfört­ryck och hedersrela­terat våld fortfarand­e utgör ett reellt problem i Sverige. Vi ser sakta men säkert ett positivt skifte, inom vilket dessa fenomen uppmärksam­mas och diskuteras alltmer, och där allt fler tycks förstå innebörden och allvaret av dem.

Det finns fortfarand­e de som förnekar hederskult­urens existens, och de som relativise­rar, bagatellis­erar och ibland till och med försvarar dess legitimite­t.

Men mycket återstår att göra. Det finns fortfarand­e de som förnekar hederskult­urens existens, och de som relativise­rar, bagatellis­erar och ibland till och med försvarar dess legitimite­t. Men när det gäller vissa grundlägga­nde värderinga­r, såsom ett ställnings­tagande för kvinnors och Hbtq-personers rättighete­r, finns det inte utrymme för kompromiss. Att respektera dessa rättighete­r ska inte vara en fråga om ett personligt val.

TÄTT FÖRKNIPPAT MED hedersfört­rycket är kyskhetsku­lturen – en idé som aldrig bör rättfärdig­as mot bakgrund av en kulturell identitet. Idén om ”sexuell renlighet” försätter kvinnor i en underordna­d position, där deras liv kontroller­as och deras rätt att älska vem de vill inskränks. Denna kultur innebär en negativ hypersexua­lisering av kvinnor, som uppmanas att täcka kroppsdela­r, inklusive sitt hår, för att stävja mäns lustar, och där en handskakni­ng kan associeras med ”orenhet” och frestelse. Inte minst innebär denna syn på kvinnokrop­pen att kvinnor ställs ansvariga, inte bara för mäns anseenden, men också för mäns beteenden.

VI PÅ GAPF har en vision om ett samhälle där alla behandlas jämställt, oavsett hudfärg, kön, etnicitet och religion. Där kvinnor med invandrarb­akgrund kan åtnjuta samma friheter som övriga kvinnor i Sverige, inklusive egenbestäm­mande över sina liv och sexualitet och rätten att älska utan rädsla. Rättighete­r som återspegla­r en kvinnosyn som vi i Sverige bör vara stolta över – och som inte bör utesluta någon. Vår förhoppnin­g är att alla i Sverige är beredda att ställa upp på denna vision och ansluta sig till vår mission om att göra detta till verklighet, för alla kvinnor i Sverige.

Omar Makram debattör och projektled­are för GAPF

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden