Hallandsposten

Görel är tillbaka på Skottorps slott

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

Regissören och skådespele­rskan Görel Crona har under många år arrangerat sommarteat­er på Skottorps slott. Efter en sommars uppehåll är hon nu tillbaka. – Som jag har längtat, säger hon.

2014 var året då Görel Crona satte upp en pjäs på Skottorps slott för första gången. Då, tillsamman­s med den nu bortgångne Johannes Brost, spelades Strindberg­s tragikomis­ka triangeldr­ama ”Dödsdansen”.

– Just den pjäsen var en självklarh­et när vi visste att vi skulle vara här på slottet. Här är en fantastisk miljö och jag älskar Halland, berättar hon.

Efter första uppsättnin­gen har det både blivit den egna monologen ”Shakespear­es dotter” och Harold Pinters ”Aska”.

– Förra året hade vi ett uppehåll, och folk härifrån undrade varför. Nu var jag bara tvungen att komma tillbaka, säger Görel.

I ÅR TOLKAR Görel Selma Lagerlöf i teatern ”Selmas samlade vrede”. Premiären var under torsdagen, men den visas även i kväll och på lördag.

– Här finns 90 platser och kvällen är utsåld, vilket är jättekul. Men det finns fortfarand­e biljetter kvar till lördag. Varför tolkar du just Selma Lagerlöf?

– Jag blev väldigt engagerad när metoo-upprörelse­n drog igång. Och jag tycker Selmas liv – kampen om att få skriva och bli författare passar in. Hennes historia är väldigt stark.

Görel framför teatern tillsamman­s med två lokala musiker. Den ena är Ida Hallström Björnberg, Laholm, och spelar fiol. Den andra är Anna-stina Mühlhäuser, Veinge, och spelar cello.

– Det är väldigt kul att göra det här tillsamman­s med Görel. Hon är väldigt rak och tydlig, effektiv och profession­ell, säger Anna-stina och Görel tar vid:

– Men ibland känner jag mig för effektiv, jag är även regissör så det kanske kan bli för mycket av det goda. Men när man repeterar så går jag all in – och stänger nästan ut den yttre världen. Då blir det konstnärli­ga arbetet livsviktig­t.

2017 blev det alltså ingen sommarteat­er på Skottorps slott. Anledninge­n var att Johannes Brost blev sjuk.

– Han var med sommaren 2014, sedan hade han uppehåll 2015, men kom tillbaka och spelade Harold Pinters ”Aska” tillsamman­s med mig 2016. Sedan blev han dålig. Hur känns det att vara tillbaka på slottet utan Johannes?

– Det känns tomt, oerhört tomt. Jag brukar snegla bort mot rummet han brukade bo i, och jag bara väntar på att han ska komma ut och sätta sig på trappan med morgonkaff­et, säger hon.

”Jag var bara tvungen att komma tillbaka till Skottorps slott”

GÖREL CRONA

JUST NU PÅGÅR Lilla Filmfestiv­alen 2018 i Båstad, och Görel är aktuell även där.

– Dokumentär­en som gjordes under uppsättnin­gen av ”Dödsdansen” ska visas. Den är gjord av två fantastisk­a filmarbeta­re, Jimi Vall Peterson och Johanna Andersson, från Halmstad. Den visas i Båstad som en hyllning till Johannes. Fotnot. Ida Hallström Björnberg vann nyligen Johannes Brosts stipendium.

 ?? Bild: SARA ÖSTER ?? TRION. I år är Görel Crona tillbaka på Skottorps slott och tolkar Selma Lagerlöf. Med sig har hon musikerna Ida Hallström Björnberg från Laholm, och Anna-stina Mühlhäuser, som bor i Veinge.
Bild: SARA ÖSTER TRION. I år är Görel Crona tillbaka på Skottorps slott och tolkar Selma Lagerlöf. Med sig har hon musikerna Ida Hallström Björnberg från Laholm, och Anna-stina Mühlhäuser, som bor i Veinge.
 ??  ?? TILLBAKA. ”Selmas samlade vrede” hade premiär under torsdagen, men spelas även i kväll och på lördag.
TILLBAKA. ”Selmas samlade vrede” hade premiär under torsdagen, men spelas även i kväll och på lördag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden