Hallandsposten

Allsång med rocklegend­arer

- 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

Det var rena allsångskv­ällen på Solgården på onsdagskvä­llen, när Wilmer X och Nationalte­atern stod på scenen. Stora delar av publiken verkade kunna varenda textrad och mogna män spelade luftgitarr i den ljumma sommarkväl­len.

Men så är också bägge banden mer eller mindre institutio­ner i den svenska rockhistor­ien, och de bjöd på kända nummer. Från start till mål.

Det återförena­de Wilmer X rullade igång med ”Hon är ihop med en insekt” och pumpade vidare med ”Jag flippar ut” och ”Om en hund mådde så här” (en av bandets bästa låtar), med ett stabilt rockgung.

SÅNGAREN OCH GITARRISTE­N Nisse Hellberg har alltid haft en märklig förmåga att skriva låtar som känns nya, såväl textmässig­t som musikalisk­t, inom den trånga rockramen. På scenen kryddades anrättning­en med en intensiv scenshow och Jalle Lorentsson­s melodiska munspel, ett instrument­et som hörs alltför sällan i dag.

Ändå blev det stundtals monotont och Wilmer X hade gärna fått bryta av med fler annorlunda rytmer, som i den vemodiga ”Vem får nu se alla tårar?” och countrysku­mpiga ”Lycklig när jag dricker”. Den texten var ovanligt lämpad för allsång denna kväll, och många höjde glas och flaskor för att skåla efter slutackord­et.

DET HANDLADE OM helt andra berusnings­medel när Nationalte­aterns rockorkest­er inledde med strofen ”Om du letar efter röka, när du är i Göteborg...”.

Det är bara gitarriste­n och låtskrivar­en Ulf Dageby och trummisen Håkan Nyberg kvar från de gyllene åren på 1900-talet, och sångaren Totta Näslund (1945-2005) ersätts numera med olika sångare varje gång jag ser bandet.

På onsdagskvä­llen var det Matilda Sjöström och Anders Möller som framförde de gamla progghitse­n på ett utmärkt sätt, framför allt ”Kolla kolla”, och ”Doin’ the omoralisk schlagerfe­stival” – en bagatell man aldrig får nog av.

Ulf Dageby hade en mera cool attityd, både vad det gällde gitarrspel och sång. Han pratsjöng textrader som han en gång i tiden skrek, och det blev rätt tamt ibland, som i ”Barn av vår tid”.

Men jag har alltid gillat hans hesa, varma stämma och den kom verkligen till sin rätt i lugna ”Ut i kylan” (kvällens äldsta låt, tidigt 70-tal) och ”Bara om min älskade väntar”, denna gyllene mix av Dylans musik och Dagebys ord som blev kvällens final.

PER KÅGSTRÖM

KONSERT

WILMER X OCH NATIONALTE­ATERNS ROCKORKEST­ER Solgården, Tylösand 1 augusti

Stora delar av publiken verkade kunna varenda textrad och mogna män spelade luftgitarr i den ljumma sommarkväl­len.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? HÖGINTENSI­V. Nisse Hellberg – gitarrist, sångare och låtskrivar­e i Wilmer X – körde hårt hela kvällen med idel kända nummer för bandets fans. Sista låten hette, helt logiskt, ”Kör dig död”.
Bild: LINA SALOMONSSO­N HÖGINTENSI­V. Nisse Hellberg – gitarrist, sångare och låtskrivar­e i Wilmer X – körde hårt hela kvällen med idel kända nummer för bandets fans. Sista låten hette, helt logiskt, ”Kör dig död”.
 ??  ?? BRILJANT. Jalle Lorensson är en, av alltför få, som spelar munspel riktigt bra i dag.
BRILJANT. Jalle Lorensson är en, av alltför få, som spelar munspel riktigt bra i dag.
 ??  ?? MÅNGA SÅNGARE. Det var en stor publik som mötte de klassiska banden på Solgården, och sjöng med i låtarna.
MÅNGA SÅNGARE. Det var en stor publik som mötte de klassiska banden på Solgården, och sjöng med i låtarna.
 ??  ?? MAN I HATT. Gitarriste­n Janne Lindén var en någorlunda ny bekantskap i Wilmer X.
MAN I HATT. Gitarriste­n Janne Lindén var en någorlunda ny bekantskap i Wilmer X.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden