Hallandsposten

En lagbok för ko

LITTERATUR: LARS TEGLUND SKRIVER OM ARGA INSÄNDARE

-

Finns det något svenskare än att skriva en ilsken insändare i stället för att säga ifrån direkt? Inte enligt Lars Teglund, som i boken Dagens ris har samlat de argaste och roligaste läsarbreve­n till tidningen Norrbotten­s-kuriren.

”Dagens ris till dig som i måndags jobbade på en grill i Luleå kommun. Jag tycker att du borde klippa håret. Man tappar faktiskt matlusten. Helena, före detta matgäst.”

SÅ LYDER EN insändare till Norrbotten­s-kuriren, som länge upplät plats för läsarilska om allt från hundägare utan bajspåsar till löpningspu­blik som inte applåderar. Kulturarbe­taren Lars Teglund har länge samlat på roliga insändare, och ger nu ut de bästa i boken Dagens ris.

– Det finns något kul med kränkta människor som formulerar sig på ett litet utrymme, och måste lägga så mycket tankekraft och energi bakom varje ord. Det blir som mikroberät­telser, med en skurk och något dråpligt som har hänt.

Han nämner signaturen ”Bastubadar­e som gillar normal värme”, som lämnar det ångande rummet i arg tystnad när någon kastar för mycket vatten på aggregatet.

– Han hade ju lika gärna kunnat säga: ”Ursäkta, det blir lite varmt nu. Kan du kasta på lite mindre så att jag också kan vara kvar?” Det var för sådana konflikträ­dda mesar som Dagens ris fanns till.

VISSA INSÄNDARE ÄR mörka, däribland Teglunds dystra favorit som pryder omslaget: ”Dagens ris till de vänner jag haft i många år, som aldrig hör av sig fast jag ringt. Jag har verkligen bjudit till men har aldrig blivit hembjuden. Besviken

 ??  ?? SAMLAR PÅ SIG. Lars Teglund är kulturarbe­tare från Luleå, aktuell med boken Dagens ris, som samlar frustrerad­e
SAMLAR PÅ SIG. Lars Teglund är kulturarbe­tare från Luleå, aktuell med boken Dagens ris, som samlar frustrerad­e

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden