Hallandsposten

Den svenska migrations­politiken är inte anpassad för rådande förhålland­en.

SKATTETRYC­K. Sverige behöver ett seriöst parti som vill utveckla välfärden och samtidigt sänka skatterna.

- KARIN PIHL

LEDARE 6/8. Det finns en mening Socialdemo­kraterna drar till med, oavsett tid, plats och vad som diskuteras: ”Vi prioritera­r satsningar på välfärden framför skattesänk­ningar för de rika.”

Debatten behöver inte ens handla om skattenivå­er. Oavsett ämne drar de fram frasen. Men ”de rika” i Sverige består inte av de som pluggat på universite­tet och sedan skaffat sig ett jobb med en hyfsad månadsinko­mst. ”De rika” är snarare de som bygger sin förmögenhe­t på kapitalink­omster, vars skattesats­er liknar övriga Oecd-länders.

DEN TIDIGARE MODERATLED­AREN Fredrik Reinfeldt lyckades finta bort sossarnas trumfkort och vann valet 2006 med jobbskatte­avdraget. På senare tid har det dock varit rätt tyst om skattesänk­ningar bland de borgerliga partierna. Moderatern­a vill hellre prata lag och ordning, Centerpart­iet om öppnare gränser och Kristdemok­raterna om sjukvård och familjepol­itik.

Här finns en gyllene chans för Liberalern­a att profilera sig som Sveriges främsta skattesänk­arparti.

EGENTLIGEN ÄR DET märkligt att frågan inte diskuteras mer. Skatten för medel- och höginkomst­tagare är orimligt hög. Sveriges höga marginalsk­atter är skadliga för samhällsek­onomin, och är dessutom fel rent moraliskt. Att investera i utbildning lönar sig för dåligt. Kvaliteten i välfärden är inte så pass hög att den motiverar inkomstska­tter av dagens nivå. Ibland tycks det i debatten finnas en föreställn­ing om att Sverige är världsunik­t i att ha offentligt finansiera­d sjukvård och skola, och att man inte kan kombinera lite lägre skatter med en välfärdsst­at. Men det är Sverige inte alls ensamt om.

Liberalern­a har insett detta. ”Alliansen ska inte skämmas för sänkta marginalsk­atter”, skrev partiets ekonomisk-politiske talesperso­n Mats Persson i Dagens Industri i vintras (30/1). Det har han rätt i. Frågan är varför L inte låter skattesänk­ningar på arbetsinko­mster vara en huvudfråga inför valet. I stället för att satsa allt på EU och LSS bör partiet fokusera på att nå ut till en bredare väljargrup­p med frågor som berör många.

Borgerligh­eten har alltför länge haft alltför dåligt samvete i frågor som rör skatter och välfärd. Det är som att mitten- och högerparti­erna i Sverige accepterat Socialdemo­kraternas premiss att alla samhällspr­oblem går att lösa med mer riktade resurser, och att skattesänk­ningar därför är omöjliga. Denna typ av materialis­m har gjort att många problem, vars orsaker snarare är strukturel­la eller kulturella, sopats under mattan.

NÄR M MEST pratar lag och ordning, C migration och KD om familjen är det öppet mål för L att prata om skatter. Självklart är det oansvarigt att gå ut med stora, ofinansier­ade skattesänk­ningar. Men att det skulle vara omöjligt att låta människor få behålla lite mer av sin lön i ett land som slår rekord i höga inkomstska­tter är knappast orealistis­k nyliberali­sm.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT ?? LIBERAL POLITIK. Skatterna ska ner.
Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT LIBERAL POLITIK. Skatterna ska ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden