Hallandsposten

Temavecka om havet drog i gång

Den årliga Västerhavs­veckan, som syftar till att uppmärksam­ma havsmiljön, är i gång och på söndagen hölls en sandskulpt­urtävling.

- MICHAEL LARSSON

Trots de kraftiga vindarna begav sig deltagarna ner till stranden i Steninge för att med spannar och spadar i högsta hugg låta kreativite­ten flöda.

– Vi planerar att göra en ”Kraken”, ett stort sjömonster som ser ut som en jättebläck­fisk, säger Jonas Västibacke­n som tillsamman­s med sin son Arvid, nio år, deltog i sandskulpt­urtävlinge­n.

TÄVLINGEN ARRANGERAD­ES AV organisati­onen Nordic Ocean Watch i samarbete med Steninge naturoch miljöfören­ing, och är bara en av många aktivitete­r som erbjuds under Västerhavs­veckan – en temavecka med fokus på havsmiljön.

– Det är otroligt mycket leksaker, men även skräp, som glöms kvar eller tappas på stranden. Vi har samlat ihop mycket av det och i dag kan man använda det i tävlingen, men syftet är självklart att uppmärksam­ma nedskräpni­ngen, säger Linn Ekberg, projektled­are.

Västerhavs­veckan har drygt tio år på nacken, men i Halland är arrangeman­get något yngre. Syftet är att uppmärksam­ma och öka kunskapen och havsmiljön på västkusten.

UNDER VECKAN ERBJUDS aktivitete­r som tävlingar, snorkling, föreläsnin­gar och guidade turer – allt med koppling till havet.

– I Halland är vi inte lika illa ställda som på andra delar av västkusten, men det finns mycket man kan göra även här och det är viktigt att sprida kunskapen, säger Caroline Karlsson, projektled­are vid Lokalt Ledd Utveckling Halland, som organisera­r Västerhavs­veckan i Halland.

MED 45 MINUTER till sitt förfogande byggde och dekorerade deltagare sina konstverk med stenar, snäckor, alger och kanske även skräp.

– Vi kör på en mer traditione­ll borg med vallgravar och torn, säger Josefin Knave, som tillsamman­s med sonen Bo, lillasyste­rn Lisa och kompisen Olivia deltog i tävlingen.

Efter en kort vernissage fick deltagarna rösta på den sandskulpt­ur de tyckte bäst om.

Vinnaren blev sjöodjuret av Jonas och Arvid Västibacke­n.

 ??  ??
 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? SKULPTURTÄ­VLING. Jonas och Arvid Västibacke­n var bara några av dem som deltog i söndagens tävling.
Bild: JOHAN PERSSON SKULPTURTÄ­VLING. Jonas och Arvid Västibacke­n var bara några av dem som deltog i söndagens tävling.
 ??  ?? VINNAREN. Sjöodjuret ”Kraken” var det konstverk som kammade hem flest röster under söndagens tävling.
VINNAREN. Sjöodjuret ”Kraken” var det konstverk som kammade hem flest röster under söndagens tävling.
 ??  ?? INGA KRUSIDULLE­R. ”Vi kör på en mer traditione­ll borg med vallgravar och torn”, säger Josefin Knave.
INGA KRUSIDULLE­R. ”Vi kör på en mer traditione­ll borg med vallgravar och torn”, säger Josefin Knave.
 ??  ?? TAVAHA. Ta vara på havet – ett ”nordiskt Aloha”.
TAVAHA. Ta vara på havet – ett ”nordiskt Aloha”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden