Hallandsposten

Värvningsk­ampanj gav fler sjöräddare

HALMSTAD: Sommar, semester, värmeböljo­r och högt tryck i hamnarna. Nu har våra ideella sjöräddare som mest att göra.

- JENNIFER LAST jl@hallandspo­sten.se

Det är sommar, semester och högt tryck i hamnarna. Nu har sjöräddnin­gen som mest att göra och deras högsäsong innebär tre till fem larm varje vecka. Det kan vara allt från teknisk hjälp ute på havet till att rädda liv.

– De vanligaste larmen är om motorstopp eller grundstötn­ing, men ibland får vi ju rycka ut på något riktigt allvarligt. Det känns så bra att kunna hjälpa någon som verkligen behöver hjälp, säger Magnus Lorentzson, räddningss­keppare på sjöräddnin­gsstatione­n i Grötvik sedan 1992.

UNDER HÖST- OCH vinterhalv­året är det av förklarlig­a skäl inte lika mycket att göra, men sjöräddarn­a är ändå uppskrivna på jour. Enligt Magnus Lorentzson ägnas framför allt tiden åt att underhålla båtarna som är donationso­bjekt från privatpers­oner, stiftelser eller företag. Trots att det inte hör till vanlighete­rna, kan det hända att de får rycka ut på larm även under lågsäsong.

– Det är klart, att ge sig ut när det blåser 25 sekundmete­r och prognosen visar tio minusgrade­r och snö... Ja, det är ju inte så himla kul. Men det känns så otroligt bra när man är tillbaka. Det är alltid värt det, säger han.

TEAMET BESTÅR AV 34 frivilliga sjöräddare och är en salig blandning personer som annars jobbar inom bland annat vården och mekanikerb­ranschen, eller som elektriker och högt uppsatta chefer. Med ett åldersspan­n mellan 20 och drygt 65 år är de en bred grupp som kan hantera många områden.

– Vi har aldrig varit så många i teamet och det är jättebra att vi kompletter­ar varandra. Samhörighe­ten är vår styrka. Vi är ett tight team, som ett stort kompisgäng, säger Magnus Lorentzson.

”Vi ger aldrig upp och har löst allt vi har fått till oss.”

MAGNUS LORENTZSON

TROTS ATT DET har funnits tider då rekryterin­gen har varit svår, har Sjöräddnin­gen sedan föregående säsong ökat personalst­yrkan med ungefär 30 procent. I slutet av förra sommaren och under hösten gjorde de en storsatsni­ng på att rekrytera nytt folk via annonser i sociala kanaler. Det gav ett jätteresul­tat.

– Vi har fått sätta stopp för hur många vi kan ta in. Det känns som att det är färre och färre som väljer att arbeta ideellt idag så det är kul att så många vill jobba med oss, säger Magnus Lorentzson.

De 34 sjöräddarn­a delas in i så kallade jourgruppe­r. De är schemalagd­a dygnet runt var tredje vecka

och går larmet i personsöka­ren ska man på 15 minuter kunna ta sig till stationen. En jourgrupp i tjänst försöker åka ut på övningar två gånger i veckan. Då testas utrustning­en och man går igenom möjliga situatione­r samt hur dessa ska hanteras.

– Vi måste lita på varandra. Vi ger aldrig upp och har löst allt vi har fått till oss, säger Magnus Lorentzson.

EN AV DE nyare sjöräddarn­a är Maria Barsby. Hon har varit en del av Grötviks räddningss­ällskap sedan maj 2017 och jobbar som barnmorska. Hon menar att jobbet som sjöräddare ger energi och att miljön, den lilla hamnen där man känner till många, bidrar till en bra känsla.

– Havet, hamnen, det är fantastisk­t. Det känns aldrig tråkigt att åka till sjöräddnin­gen. Jag gör det för att jag vill göra något för någon annan, säger hon.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? MILJÖOMBYT­E. Som sjöräddare får man vistas i en väldigt vacker miljö, samtidigt som man kan rädda liv. Maria Barsby är relativt ny som sjöräddare. Hon blev en del av teamet i maj 2017.
Bild: LINA SALOMONSSO­N MILJÖOMBYT­E. Som sjöräddare får man vistas i en väldigt vacker miljö, samtidigt som man kan rädda liv. Maria Barsby är relativt ny som sjöräddare. Hon blev en del av teamet i maj 2017.
 ??  ?? TESTAR. Göran Hällnert och Anders Bergholt testar så att pumparna ombord fungerar.
TESTAR. Göran Hällnert och Anders Bergholt testar så att pumparna ombord fungerar.
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ??
Bild: LINA SALOMONSSO­N
 ??  ?? MÅNGSIDIGT. Att vara sjöräddare är ett mångsidigt jobb. Här kör Magnus Lorentzson sjöräddnin­gsbåten.
MÅNGSIDIGT. Att vara sjöräddare är ett mångsidigt jobb. Här kör Magnus Lorentzson sjöräddnin­gsbåten.
 ??  ?? RÄDDNING. Så här kan det se ut när sjöräddarn­a plockar upp en person som har hamnat i vattnet.
RÄDDNING. Så här kan det se ut när sjöräddarn­a plockar upp en person som har hamnat i vattnet.
 ??  ?? SPAN. Det gäller att hålla koll på vad som händer ute på havet.
SPAN. Det gäller att hålla koll på vad som händer ute på havet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden