Hallandsposten

Se upp för risigt ris under rötmånader­na

- SANDRA KILLGREN

Det varma vädret har gjort att årets rötmånad har blivit till en rötsommar. Ett livsmedel som det är extra viktigt att hålla koll på i och med de höga temperatur­erna är riset.

Ris är en klassiker i matlådan. Men om man ska koka stora mängder ris för att spara till matlådorna är det viktigt att se till så att riset svalnar fort.

– Det är viktigt att man är medveten om riskerna och inte låter riset stå i rumstemper­atur för länge, säger Åsa Rosengren, mikrobiolo­g livsmedels­verket.

OM AVSVALNING­EN AV riset går för långsamt finns en risk att bakterien bacillus cereus växer till. Bakterien trivs i temperatur­er runt 30–40 grader och kan där föröka sig till hälsoskadl­iga nivåer. I värsta fall ger den upphov till illamående och våldsamma kräkningar.

– Om man får i sig bakterien brukar det märkas efter 20 minuter eller några timmar, det beror på hur mycket man har fått i sig. Sedan brukar man vara sjuk i en till två dagar, säger Åsa Rosengren.

LIVSMEDELS­VERKETS RÅD ÄR att alltid se till så att ris svalnar snabbt. Ett tips är att ställa kastrullen med locket på i ett kallt vattenbad. Riset svalnar också fortare om man delar upp det i mindre portioner i stället för att låta det stå och svalna i grytan.

I Halmstad har kommunens kök varit extra noggranna med att följa de dagliga rutinerna så att riset blir rätt tillagat även i sommarens höga temperatur­er. Köksperson­alen håller bland annat koll på risets serverings­och avsvalning­stemperatu­r samt ser till att tiden för nedkylning hålls och att riset inte varmhålls för länge.

– Vi påminner köken om att vara extra noga när sommaren är så extremt varm, säger Richard Asplund, verksamhet­schef på måltidsser­vice.

 ?? Bild: MATTHEW MEAD ?? RÖTMÅNADER. Sommarvärm­en gör att det extra viktigt att hålla koll på maten. I risets fall gäller det att det svalnar i tid, annars kan det leda till kräkningar.
Bild: MATTHEW MEAD RÖTMÅNADER. Sommarvärm­en gör att det extra viktigt att hålla koll på maten. I risets fall gäller det att det svalnar i tid, annars kan det leda till kräkningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden