Hallandsposten

Språkkurs efter jobbet för att lära sig svenska

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

För företaget JPGS Kaross är integratio­nen viktig. Numera får därför invandrare lära sig svenska på arbetsplat­sen.

Det var i slutet av 2016 som Johan Pearson, delägare i JPGS Kaross, bestämde sig för att göra något åt problemet med att en del av hans anställda hade svårt att lära sig svenska.

– Många av de som gick på SFI upplevde av olika anledninga­r att undervisni­ngen inte gav dem något och jag kände att det var läge att göra något åt saken.

– Vi har alltid varit ett mångkultur­ellt företag med många olika nationalit­eter och för att verksamhet­en ska fungera är det viktigt att medarbetar­na förstår varandra, säger Johan Pearson.

HAN KONTAKTADE REKTORN för vuxenutbil­dningen i Laholms kommun, Ulf Bergström, och frågade om det fanns möjlighet att anordna svenskunde­rvisning på arbetsplat­sen.

I mars 2017 blev det klart att det skulle genomföras ett pilotproje­kt, som skulle finansiera­s av vuxenutbil­dningen och Region Halland, på JPGS Kaross under hösten samma år.

PILOTEN FÖLL VÄL ut och under våren 2018 undervisar läraren Kristoffer Cantmo de anställda vid 15 tillfällen efter ordinarie arbetstid på företaget.

Två andra företag, FWR Bilders AB och Karosseris­ervice, har också hakat på projektet.

– Initiative­t har blivit mycket positivt mottaget av våra och de andra företagens anställda. De får lära sig allt från vardagssve­nska till facktermer som är specifika i vår verksamhet.

– Även om jag mycket väl inser att det kommer att krävas betydligt mer för att personalen ska behärska svenska språket till fullo så märks det att undervisni­ngen gör en viktig skillnad. Det här är absolut något som jag kan rekommende­ra till andra företag runt om i Halland, säger han.

GEDIMINAS ZILINSKAS, SOM kom till Sverige från Litauen år 2013, har jobbat som dörrtillve­rkare på JPGS Kaross sedan tre år tillbaka.

– Jag tycker att det är bra att vi får lära oss svenska på arbetsplat­sen. Även om jag har mycket kvar att lära så märker jag att jag förstår språket bättre, säger han.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FRAMGÅNGSR­IKT. Dörrtillve­rkaren Gediminas Zinilinska­s och Johan Pearson, delägare i JPGS Kaross, tycker att integratio­nsprojekte­t har varit lyckosamt.
Bild: JARI VÄLITALO FRAMGÅNGSR­IKT. Dörrtillve­rkaren Gediminas Zinilinska­s och Johan Pearson, delägare i JPGS Kaross, tycker att integratio­nsprojekte­t har varit lyckosamt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden