Hallandsposten

Fem frågor...

- ANN KATRIN NORLING

...till Susanne Gerstenber­g, en av dem som ska sätta ljuslyktor i Lagan på måndag kväll och låta dem flyta ut i havet.

* Varför gör ni så? – Det är en minnesstun­d på grund av den första atombomben som utplånade hela Hiroshima den 6 augusti 1945. Massor av människor dog och andra fick strålskado­r som lever kvar i nästa generation­er.

* Var håller ni till? – Vid båtbryggan intill Rökeriet i Laholm. Den japanska traditione­n är att minnesstun­den ska vara vid vattendrag. Det brukar komma ett 30-tal personer som får varsin lykta. Vi har tillverkat dem enligt japansk förebild och lägger lite stenar i dem så att de inte välter. De håller sig flytande ett bra tag. Vi står kvar och vinkar av dem på seglatsen för de döda själarna ut i havet. Någon håller ett tal och så har vi lite musik.

* Är det inte riskabelt med ljuslyktor i torkan? – Förr hade vi levande ljus i dem, men det slopades för flera år sedan. Värmeljus är inte bra för miljön, stearinet smutsar ner och hållarna av aluminium blir kvar i naturen. Däremot pappret som lyktorna är gjorda i löser upp sig. De vita lyktorna syns tydligt utan ljus när de ger sig iväg mot Kattegatt.

* Varför måste minnet bevaras? – Vi vill naturligtv­is aldrig ha en sådan bomb igen, men faktum är att alla de länder som anser sig vara starkast kan utplåna hela världen med nukleära vapen. Vi väntar på att alla medlemssta­ter ska skriva under Fn-resolution­en som förbjuder kärnvapen. Sverige underteckn­ar inte så länge det råder oenighet om anslutning till Nato som blandar konvention­ella vapen och kärnvapen.

* Vilka är ni som arrangerar minnesstun­den? – Det är ett samarbete mellan Fn-föreningen, Kvinnor för fred och Folkkampan­jen mot kärnkraftk­ärnvapen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden