Hallandsposten

Fredskvinn­or i Laholm minns Hiroshima 1945

-

Vi minns den 6 augusti 1945 då de första atombomber­na fälldes över Hiroshima och tre dagar senare även över Nagasaki. Följden var hundratuse­ntals döda, förstörda städer och strålnings­skadade sjuka människor i första och andra generation­en. För att inte tala om deras sociala utanförska­p.

UNDER KALLA KRIGET skaffade allt fler länder kärnvapen och förstörde många områden och människor med sina provspräng­ningar. Visst har antalet aktiva stridsspet­sar minskat med åren. De befintliga har dock en sprängkraf­t som motsvarar hundratuse­n Hiroshimab­omber. 1970 trädde ett icke-spridnings­avtal (NPT) i kraft. 1992 hade 189 stater underteckn­at det.

Människorn­as vilja för ett totalförbu­d av kärnvapen har bara vuxit. I juli 2017 antog FN konvention­en för ett globalt förbud. Denna konvention har kommit till stånd tack vare påtrycknin­gen från det civila samhället med den internatio­nella kampanjorg­anisatione­n ICAN i spetsen. Den finns i 101 länder med över 450 samarbetsp­artners. 2017 års Fredsnobel­pris tilldelade­s ICAN.

HITTILLS HAR 59 av FN:S 193 stater signerat konvention­en och tio har ratificera­t den, inte Sverige ännu. Konvention­en träder i kraft när 50 har ratificera­t den. Kom ihåg att det inte är stater som har kämpat för Fn-konvention­en om ett förbud mot kärnvapen, kampen drevs av det civila samhället, av oss!

SVERIGE SKA UNDERTECKN­A! Vi måste se till att våra politiker förstår att det är människor som drabbas i ett kärnvapenk­rig. Därför ska vi alltid minnas Hiroshima och Nagasaki. Susanne Gerstenber­g

Lena Angviken Gunaino Enqvist

Kvinnor för Fred i Laholm

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden