Hallandsposten

Asiatiska demo

SYDOSTASIE­N: TUFFA UTMANINGAR FÖR STYRELSESK­ICKET I SYDOSTASIE­N

-

Kambodjas steg mot diktatur illustrera­r utveckling­en i Sydostasie­n, där demokratin­s landvinnin­gar hotas allt mer. Fängslade journalist­er i Thailand, misstänkt folkmord i Myanmar, presidente­ns starkare roll i Filippiner­na, växande islamism i Indonesien. Och stormakten Kinas ökande inflytande.

Medan det förra valet i Kambodja symboliser­ade en mognad hos landets bräckliga demokrati, kan valet i förra veckan bara beskrivas som ett jättesteg bakåt då premiärmin­ister Hun Sen slog ner opposition­en och cementerad­e sin roll som landets auktoritär­e ledare.

– Det är den första rejäla reaktionen i modern tid mot de framsteg som demokratin har gjort under de tuffa förhålland­ena i Kambodja. Nu är landet en ”post-demokrati”, säger Michael Vatikiotis, Sydostasie­nkännare, journalist och konfliktme­dlare som bott i regionen i 30 år.

En liknande utveckling pågår i flera av grannlände­rna, många av dem unga stater med ett kolonialt förflutet och en historia av hårdfört auktoritär­t styre – men också av demokratiu­tveckling. Men när demokratin har samlat momentum sätts det stopp för den, enligt Vatikiotis.

– Det är talande för regionen och det är oroande.

UNDER DE SENASTE 30 åren har demokratin stärkts i många av Sydostasie­ns länder. I Myanmar (Burma) lättade juntan sitt grepp 2011 och fredsprisv­innaren Aung San Suu Kyis parti NLD kunde vinna valet 2015. I Malaysia har en stabil halv-demokrati levt sedan självständ­igheten och Indonesien, med sina 260 miljoner invånare, störtade sin envåldshär­skare 1998.

– Indonesien är det bästa exemplet i regionen på en fungerande övergång till demokrati.

Men det finns betydligt fler exempel på motsatt utveckling.

I Thailand har människors handlingsu­trymme minskat rejält sedan militärkup­pen 2014. En lag som förbjuder att man ifrågasätt­er kungahuset, vilket liknar en lag som just har tagits i bruk även i Kambodja, används urskillnin­gslöst för att sätta opposition­ella i fängelse.

Förhoppnin­garna om demokrati har grusats i Myanmar. Där behål-

 ??  ?? VID MAKTEN. Aung San Suu Kyis parti NLD vann valet i Myanmar 2015.
VID MAKTEN. Aung San Suu Kyis parti NLD vann valet i Myanmar 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden