Hallandsposten

Bahta till EM: ”Vet inte hur hon orkar”

- INGELA AHLBERG/TT

”Även dopingkomm­issionen har gett klartecken och därför har vår styrelse tagit det här beslutet.”

Em-aktuella friidrotta­ren Meraf Bahta får tävla i EM. Men klarar hon av att ta medalj i sitt tredje raka EM? – Det är jättesvårt att bedöma, jag vet inte hur hon orkar. Hon lever under en enorm press, säger förbundska­ptenen Karin Torneklint.

Långdistan­slöparen Meraf Bahta misstänks för brott mot dopningsre­glerna efter att hon fått tre missar i det så kallade vistelsera­pportering­ssystemet inom ett år.

Men förseelsen räknas inte som grov, och hon är därför inte avstängd under utredninge­n, som inte kommer att vara klar förrän om ett par veckor. Bahta kommer därför att ställa upp i EM i Berlin, där hon ska springa 10 000 meter på onsdag och 5 000 meter på söndag.

– Vi har pratat med både EAA (Europeiska friidrotts­förbundet) och IAAF (det internatio­nella) och bägge säger att hon är välkommen att tävla under utredninge­n, säger Torneklint.

– Även dopingkomm­issionen har gett klartecken och därför har vår styrelse tagit det här beslutet.

Om det hade handlat om allvarliga dopningsbr­ott eller om hon haft dopningsme­del i kroppen, då hade hon stängts av direkt, säger Torneklint.

– Hon lämnade in kvartalsra­pport en månad för sent. Hon har inte varit oanträffba­r, enligt förseelsen, säger Torneklint.

– De andra två tillfällen­a har hon varit på våra läger, men det har stått att hon varit på annan plats. Hon har inte försökt hålla sig undan, säger Torneklint, som också berättar att Meraf Bahta dopningste­stats 19 gånger det senaste året.

Detta är första gången som friidrotte­n haft någon tävlande som bommat tre gånger.

– Nästan samtliga aktiva har haft en bom någon gång. Vi har haft några som legat på två tidigare. Tre bommar är mycket.

Systemet är dock inte helt enkelt, enligt Torneklint. Sista halvåret har många bommat trots att de trott att de gjort rätt, säger hon.

– Vi känner stor frustratio­n. Det är en extremt stressande fråga för aktiva och för oss som förbund, det ger oss mycket jobb.

Hon säger att förbundet försöker stötta aktiva som inte själva klarar av att sköta rapporteri­ngssysteme­t. Bahta kan inte engelska och har en person som hjälper henne. Ändå har det blivit så många som tre missar.

– Vi måste jobba ännu hårdare med den här frågan. Jag har föreslagit att vi för några aktiva skulle få testa ett annat system, som ”hitta min iphone” eller liknande, så kan man se timme för timme var någon befinner sig, men tyvärr gick det inte. Vi jobbar vidare med tanken för dem som har bekymmer. Annars kanske vi måste ha en egen person som tittar på det här och följer idrottarna. * Den 26 juli avslöjade Aftonblade­t att Meraf Bahta har tre missar i vistelsera­pportering­ssystemet de senaste tolv månaderna och därför är misstänkt för brott mot dopningsre­glerna.

* Fallet ligger hos Riksidrott­sförbundet­s dopningsko­mmission som tar beslut att antingen fria, det vill säga ta bort någon/några/alla missarna, eller lämna över ärendet till RF:S dopningsnä­mnd som eventuellt utdelar straff.

* Under utredninge­n är Bahta fri att tävla enligt reglerna – så länge inte förbundet väljer att stänga av henne.

* Förbundet har skickat in en begäran om omprövning till dopningsko­mmissionen.

* I begäran anges personliga skäl, till exempel kopplade till läs- och skrivsvåri­gheter och olyckliga sjukdomsfa­ll, samt administra­tiva skäl, såsom inloggning­sproblem och kompletter­ande rapporteri­ng via mejl.

* 28-åringen väntas komma till Berlin på tisdag. På onsdag ska hon springa 10 000 meter och nästa söndag 5 000 meter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden