Hallandsposten

Rikard Svensson är hemma i Halmstad och visar sin dansfilm på Röda Kvarn.

HALMSTAD: RIKARD FRÅN HALMSTAD GÖR DEBUT SOM FILMARE

- PER KÅGSTRÖM 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

”Dansa först” är något så unikt som en svensk dansfilm, genomsyrad av lindy hop. I dag presentera­r Rikard Svensson sin första långfilm på Röda Kvarn.

Det är en enstaka promotionv­isning (men filmen kommer senare upp på biografern­a) och samtidigt en hemkomst för Rikard som växte upp i och omkring Halmstad, framför allt på Vallås.

Numera är han skådespela­re och bor sedan länge i Stockholm. I och med ”Dansa först” regisserar han film för första gången, och inte nog med det: han står även för manus och spelar huvudrolle­n som Adam. Det måste vara en av de första svenska fiktiva dansfilmer­na, någonsin?

– Det har aldrig gjorts någon tidigare, förutom ”Bombay dreams” för några år sedan – men den riktade sig främst till tonåringar, säger Rikard när jag träffar honom på Söderkaj i Halmstad.

Men ovanliga projekt har sina sidor; det har varit svårt att få ekonomiskt stöd.

– Ibland stannade produktion­en av på grund av pengabrist, vilket var frustreran­de. Det fick bli mycket ideellt arbete och billiga, praktiska lösningar för att vi skulle bli färdiga, säger Rikard och nämner hur fotografen Bengt Widell byggde om en gammal rollator för att få en rörlig kamera.

”Dansa först” handlar om Lisa, som efter en olycka faller i koma. Adam får veta att hon har varit otrogen, eventuellt med en dansare. För att få reda på vem rivalen är går Adam med i en dansklubb, under antaget namn. Hur mycket dans får publiken i biosalonge­n?

– Halva filmen är dans och i två tredjedela­r hörs musik. Jag flörtar mycket med gamla Fred Astairefil­mer och jag har haft med dansare och koreografe­r på världsnivå.

Det säger Rikard Svensson som kan glädjas över att filmen har fått ett fantastisk­t mottagande av publiken, såväl dansare som andra. Du dansar själv lindy hop sedan tio år? Kan du förklara magin?

– Ja, det är en härlig, öppen och frigörande dans, där du kan vara vad du vill: snygg, ful, sexig, cool .... När du har jobbat hela dagen kan du dansa och vara helt galen på kvällen.

 ??  ??
 ?? Bild: UR FILMEN DANSA FÖRST ?? UPPBUREN. Lisa (Anna Sise) bärs fram. I ensemblen till ”Dansa först” finns världskänd­a dansare, bland annat från den svenska gruppen Harlem Hot Shots, och flera av de namnkunnig­aste koreografe­rna har medverkat. I dag visas filmen i Halmstad och i morgon i Varberg.
Bild: UR FILMEN DANSA FÖRST UPPBUREN. Lisa (Anna Sise) bärs fram. I ensemblen till ”Dansa först” finns världskänd­a dansare, bland annat från den svenska gruppen Harlem Hot Shots, och flera av de namnkunnig­aste koreografe­rna har medverkat. I dag visas filmen i Halmstad och i morgon i Varberg.
 ?? Bild: UR FILMEN DANSA FÖRST ?? SVÄNGOM I STAN. Rikard Svensson och Hilderun Gorpe, dansar mitt på dan, mitt i stan. Sådant kan hända i en dansfilm som ”Dansa först”.
Bild: UR FILMEN DANSA FÖRST SVÄNGOM I STAN. Rikard Svensson och Hilderun Gorpe, dansar mitt på dan, mitt i stan. Sådant kan hända i en dansfilm som ”Dansa först”.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? TILLBAKA. Rikard Svensson spelade musik, teater och fäktades under uppväxten i Halmstad. Nu har han gjort en film.
Bild: ROGER LARSSON TILLBAKA. Rikard Svensson spelade musik, teater och fäktades under uppväxten i Halmstad. Nu har han gjort en film.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden