Hallandsposten

Det fria vårdvalet har stärkt den enskilda individens rättighete­r och kortat köerna.

Tvärtemot vad den social– demokratis­ka propaganda­n hävdar har det fria vårdvalet gynnat socioekono­miskt svaga grupper.

- MALIN LERNFELT Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 17/8. Gång på gång visar mätningar att den viktigaste frågan för väljarna i det kommande valet inte är migration, vilket man ibland kan förledas att tro, utan sjukvården. Att vara säker på tillgång till trygg och säker vård utan långa väntetider ses med rätta som ett grundlägga­nde krav av de allra flesta. Här spelar primärvård­en en oerhört viktig roll.

SEDAN ALLIANSREG­ERINGEN 2010 införde den lag som säger att alla landsting och regioner är skyldiga att införa vårdvalssy­stem i primärvård­en, samt att alla vårdgivare som uppfyller kraven skall ha rätt att etablera sig med ersättning från det offentliga, har antalet vårdcentra­ler i landet ökat med 20 procent.

Det fria vårdvalet har stärkt den enskilda individens rättighete­r och kortat köerna. Enligt en undersökni­ng från Myndighete­n för vårdanalys tycker dessutom hela 70 procent av befolkning­en att det är viktigt att kunna välja vårdcentra­l.

Men inget av detta spelar någon roll för Socialdemo­kraterna som i veckan presentera­de förslag som de menar skall ”stoppa vinstjakte­n i vården”. Bland annat vill regeringen skrota den fria etablering­srätten för privata vårdgivare inom primärvård­en. Patienter ska återigen tvingas till landstinge­ns vårdcentra­ler, även när dessa inte fungerar.

Att 72 av de 100 vårdcentra­ler som ligger i toppen i SKL:S nationella patientenk­ät rörande patientnöj­dhet från i våras, är just privata, samt att privata vårdgivare generellt är bättre på såväl tillgängli­ghet som delaktighe­t, är kunskap som inte tycks ha nått fram till statsminis­tern och hans parti.

I stället fortsätter Socialdemo­kraterna, ivrigt påhejade av Vänsterpar­tiet, att häva ur sig saker som ”det fria vårdvalet har gynnat de i välbärgade områden”. Det är ett rent påhitt. Sedan vårdvalsre­formen har många nya vårdcentra­ler etablerat sig såväl på landsbygde­n som i de delar av städerna där vårdtyngde­n är hög.

I Timbros aktuella rapport ”Vem går mest till husläkaren, fattiga eller rika?” som släpptes häromdagen (15/8), presentera­s statistik som jämför antalet besök i förhålland­e till listningar hos de vårdcentra­ler med starkast respektive svagast socioekono­misk profil. Resultatet visar att vårdvalet inte missgynnat, utan i stället gynnat socioekono­miskt svaga grupper. Dessa har i väsentlig grad ökat sina besök.

Timbros siffror rimmar väl med det Myndighete­n för vårdanalys visat på i rapporten ”Vem har vårdvalet gynnat”. De undanträng­ningseffek­ter som vänstern försöker lyfta fram går inte att se när man studerar verklighet­en. Tvärtom har alla patientgru­pper, även de med stora vårdbehov, sedan 2010 fått mer och bättre primärvård.

FÖR DEN VÄLJARE som anser att vård och omsorg är viktigt borde det därför vara en självklarh­et att inte lägga sin röst på vare sig S eller V. Får dessa partier bestämma är risken stor att vi får se en återgång till hur det var före 2010, då politikern­a, inte patientern­a, avgjorde vad som var tillräckli­gt bra primärvård.

Det fria vårdvalet har stärkt den enskilda individens rättighete­r och kortat köerna.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT ?? VALFRÅGA. Sjukvården räknas av många väljare som den viktigaste valfrågan.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT VALFRÅGA. Sjukvården räknas av många väljare som den viktigaste valfrågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden