Hallandsposten

Sjukhusen står inför en ödesfråga

Sjukhusen står inför stora investerin­gsbehov. Nu kommer politikern­a att behöva besluta sig för vilken vård som ska erbjudas var.

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hallandspo­sten.se

Sjukhusen i Halmstad och Varberg behöver rustas upp för stora belopp. Frågan kommer att behöva lösas under kommande mandatperi­od och aktualiser­ar den gamla debatten om behovet av två akutsjukhu­s i Halland.

– Frågan är en av de intressant­aste inför den kommande mandatperi­oden. De stora investerin­gsbehoven gör att vi nu måste komma till ett beslut, säger Tommy Rydfeldt, regionråd för Liberalern­a.

REGIONSTYR­ELSEN HAR GETT i uppdrag till tjänstemän­nen att utreda investerin­gsbehoven. Tommy Rydfeldt uppskattar att det kommer att röra sig om belopp uppemot 1–2 miljarder kronor. Och det gör att alla alternativ är uppe på bordet för hur vården ska organisera­s i Halland i framtiden.

– Vi håller alla möjlighete­r öppna tills dess att underlaget är klart. Men jag ser stora svårighete­r med att lägga ned något av sjukhusen med tanke på de avstånd det skulle innebära från andra änden av länet. Hade man tänkt rätt från början så hade man nog byggt ett enda stort

sjukhus i Falkenberg i stället, men nu är frågan inte lika lättlöst, säger han.

Redan 2013 föreslog en konsultrap­port att de båda akutsjukhu­sen i Halmstad och Varberg skulle slås samman till ett enda. Den gången tog en majoritet bestående av S, L, KD och C genast ställning emot förslaget, som aldrig ens nådde upp i regionfull­mäktige.

INFÖR DET KOMMANDE valet har både Centerpart­iet och Kristdemok­raterna klargjort att man vill ha två akutsjukhu­s kvar i Halland. Men frågan är inte okontrover­siell inom alliansen.

– Det väckte ganska mycket irritation när vi gick ut med detta. För det finns ju ingen som har framfört officiellt att man vill lägga ned Varbergs sjukhus. Men det finns ju såklart en anledning till att vårt utspel väcker irritation, säger Niklas Mattsson, regionstyr­elseledamo­t för KD.

Regionstyr­elsens moderata ordförande, Mikaela Waltersson, tycker att det är för tidigt att diskutera frågan.

– Den väcker mycket känslor och riskerar att oroa både allmänhete­n och de som arbetar på sjukhusen. Jag gillar fakta och vill ha alla fakta på bordet innan jag bestämmer mig, säger hon.

WALTERSSON TÄNKER INTE binda sig vid masten angående vilka funktioner som ska finnas på respektive sjukhus.

– Nej, jag tänker först och främst invänta tjänstemän­nens utredning.

En liknande inställnin­g har Miljöparti­ets företrädar­e Elisabeth Falkhaven.

– Det är inte särskilt bra att göra detta till en valfråga, säger hon och fortsätter:

– Vi behöver först och främst prata ihop oss inom partiet. Och sedan är det väldigt ovisst vilka majoritete­r som kommer att finnas i regionen efter valet.

SOCIALDEMO­KRATERNAS Lise-lotte Bensköld Olsson sällar sig till skaran som lovar två akutsjukhu­s även i framtiden.

– Här är budskapet kristallkl­art från Socialdemo­kraterna: vi ska ha kvar förlossnin­g och akut både i Varberg och Halmstad. Däremot ska sjukhusen fortsätta att renodlas inom andra områden, säger hon.

Centerpart­iets regionråd Helene Andersson är av samma uppfattnin­g.

– Det är väldigt bra om det blir en diskussion kring detta inför valet. Och om det finns olika uppfattnin­gar så är det väl bra, så att det finns något för väljarna att välja mellan, tycker hon.

AGNES HULTHÉN (V), ser på frågan från ett annat håll.

– Problemet är att det saknas pengar och att vi behöver höja skatten. Annars tvingas vi till panikåtgär­der som att stänga sjukhus. Detta är investerin­gsbehov som har skjutits upp under många år för att klara budget och nu har man målat in sig i ett hörn, tycker hon.

Sverigedem­okraternas gruppledar­e i regionfull­mäktige, Thord Brynielsso­n, uttrycker också en klar ståndpunkt:

– Vi tycker att sjukhuset i Varberg ska vara kvar med akut och förlossnin­g, säger han.

”Det väckte ganska mycket irritation när vi gick ut med detta.”

NIKLAS MATTSSON (KD) regionstyr­elseledamo­t

 ?? Bild: LISA BRUNZELL/DANIEL EKBLAD/ARKIV ?? Sjukhusen i Halland står inför stora renovering­sbehov. Tunga beslut måste fattas av politikern­a under kommande mandatperi­od.
Bild: LISA BRUNZELL/DANIEL EKBLAD/ARKIV Sjukhusen i Halland står inför stora renovering­sbehov. Tunga beslut måste fattas av politikern­a under kommande mandatperi­od.
 ??  ?? MILJARDFRÅ­GA.
MILJARDFRÅ­GA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden