Hallandsposten

Kornodlare får respit efter torkan

Det blev fullsatt på lastpallar­na när bönderna träffades på Vallberga lantmäns anläggning i Hov för ett inspiratio­nsmöte. Fast det var nog i ärligheten­s namn ett krismöte efter torkan.

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

”Vi får ligga ute med skulden och får det tillbaka av er nästa år.”

LARS JOHANSSON, vd Vallberga lantmän

En usel spannmålss­äsong är i stort sett över redan nu.

– Vi har vägt in totalt 25 000 ton. I fjol vägde vi in 76 000 ton. Det talar sitt tydliga språk, konstatera­de Vallberga lantmäns vd Lars Johansson inför cirka 130 lantbrukar­e.

ÄNNU SÄMRE VAR det för maltkorn, som används till öltillverk­ning.

Många bönder hade skrivit kontrakt i förväg om att leverera en viss volym till Vallberga lantmän – som i sin tur förbundit sig att leverera 16 000 ton vidare till uppköparen Viking malt. Men Vallberga lantmän fick bara in 4 000 ton godkänt maltkorn.

Bönder som inte klarade sin kvot skulle därmed ha kunnat åka på att betala för kontraktsb­rottet. Men Lars Johansson gav lugnande besked.

– Vi förlänger kontrakten. Ni får nästa år på er också att leverera volymen, sade han och fick applåder.

VALLBERGA LANTMÄN får köpa korn på annat håll för att klara sitt åtagande till Viking malt.

– Vi får ligga ute med skulden och får det tillbaka av er nästa år, sade Lars Johansson.

Många talare var inne på att det kommer att bli väldigt tufft ekonomiskt för många lantbruk och att det nu gäller att hitta sätt att klara sig till nästa år.

– Ser ni det minsta lilla att det är problem med ekonomin framåt, gå till banken med en gång. De är till för att låna ut pengar, sade Joakim Bronelius, styrelseor­dförande för Vallberga lantmän.

Laholm sparbank har, som HP tidigare berättat, skapat särskilda lån för drabbade lantbrukar­e.

LÄNSFÖRSÄK­RINGAR meddelade under mötet att man nu kommer att erbjuda sina kunder gratistimm­ar med rådgivning från Växa, Hushållnin­gssällskap­et och LRF Konsult.

– Det kan vara avgörande för företaget och ni har säkert annat att lägga pengarna på, sade Elisabeth Granrot, chef för Länsförsäk­ringar företag bank.

Mats Karlsson på Landshypot­ek konstatera­de att södra Halland drabbats värst av torkan.

– Den lär få efterverkn­ingar i flera år, sade han.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? EKONOMISKA PÅFRESTNIN­GAR. Vallberga lantmän ska agera stötdämpar­e för några av de hårt torkdrabba­de bönderna, berättade vd Lars Johansson.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N EKONOMISKA PÅFRESTNIN­GAR. Vallberga lantmän ska agera stötdämpar­e för några av de hårt torkdrabba­de bönderna, berättade vd Lars Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden