Hallandsposten

Låt alla få ett jobb att gå till

Att ha ett arbete att gå till är bättre än att gå på bidrag.

- MATTIAS KARLSSON

LEDARE 17/8. Sverige har stora grundlägga­nde problem på arbetsmark­naden. Skillnaden mellan de som har ett arbete eller de som inte har ett arbete är väldigt stor.

NATIONALEK­ONOMEN Assar Lindbeck har beskrivit detta som att arbetsmark­naden har en insider/outsiderka­raktär där de som har ett arbete kommer att försvara sin position så att det blir svårare för arbetslösa att få sysselsätt­ning.

Detta skulle kunna lösas med reformer så att det skapas fler enkla jobb med lägre löner. Det måste helt enkelt bli billigare att anställa unga och inte minst nyanlända.

”Att betala för folk för att inte arbeta är inte den bästa strategin”.

Det säger den framståend­e ekonomen Catherine Mann i en intervju i Svenska Dagbladet (16/8).

Mann menar att för många nyanlända som saknar utbildning och har svårt att komma in på arbetsmark­naden är sänkta löner att före– dra än att de går på bidrag.

Det låter som en självklarh­et, men är tyvärr en tuff nöt att knäcka med både en socialdemo­krati och stora delar av fackföreni­ngsrörelse­n som motståndar­e.

SKA INTEGRATIO­N AV nyanlända fungera i Sverige måste alla ges möjlighet att komma in i det svenska samhället. Att då få ett första arbete med låg lön är bra mycket bättre än att bli bidragsber­oende.

Här är Allianspar­tierna mycket tydliga med att det behövs nya reformer på arbetsmark­naden medan Socialdemo­kraterna med sitt nära band till fackrörels­en i stället vill köra på den inslagna vägen där de helt säger nej till sänkta löner och i stället hänvisar till fortsatta bidrag.

Det tjänar varken Sverige eller de nyanlända på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden