Hallandsposten

Halland lindrigt drabbat av ehec

Ett stort utbrott av ehecinfekt­ion har drabbat flera delar av landet, men än så länge har bara en hallänning insjuknat. Smittan tros ha spridits via sallad, som sålts till olika restaurang­er.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

– Vi vet inte om salladen levererats till halländska restaurang­er, men det är inte sannolikt eftersom vi bara haft ett fall och den personen troligtvis blivit smittad i Skåne, säger smittskydd­släkare Mats Erntell.

I Sverige rapportera­s varje år över 500 fall av ehec-infektion, varav cirka 50 i Halland. Ungefär hälften har blivit smittade utomlands. Sjukdomen börjar med magkramper och diarré, som kan vara blodblanda­d. Magsjukan går oftast över inom en vecka, men kan ge komplikati­oner som njursvikt, vilket kräver intensivvå­rd.

Sedan början av juli har antalet ehec-smittade ökat markant. Ett 50-tal personer har konstatera­ts ha samma stam av ehec-bakterien och ytterligar­e ett 50-tal tros vara smittade. Flest drabbade finns kring Uppsala och i Västra Götaland, men den geografisk­a spridninge­n har fått Folkhälsom­yndigheten att misstänka smitta via livsmedel.

– Vid ett nationellt telefonmöt­e i morse fick vi veta att man är på god väg att identifier­a smittkälla­n. Troligtvis handlar det om två salladsodl­ingar i södra Sverige, som i sin tur är leverantör­er till olika restaurang­er, säger Mats Erntell.

Det historiskt största ehecutbrot­tet i Sverige inträffade 2005 då 135 personer smittades med ehec, varav ett 15-tal i Halland. Även då visade sig sallad vara den troliga smittkälla­n, eller rättare sagt det vatten som använts till bevattning och som förorenats med kogödsel.

”Man är på god väg att identifier­a smittkälla­n.”

MATS ERNTELL, smittskydd­släkare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden