Hallandsposten

Personal varnades efter journaltit­t

- YVONNE PERSSON

Två medarbetar­e inom ambulanssj­ukvården har tilldelats varningar efter att de gått in och läst en patientjou­rnal utan giltig anledning. – Jag ser allvarligt på det som hänt och ska nu se över våra rutiner, säger verksamhet­schefen Kenth Ahlin.

De båda medarbetar­na uppges ha gått in i samma patientjou­rnal på samma datum, men var för sig och utan samröre.

– Min bedömning är att båda haft ett gott syfte. De ville lösa ett problem, men skulle ha sökt informatio­n på annat sätt än att titta i en journal. Det finns väldigt tydliga regler för vad som gäller, säger Kenth Ahlin.

ENLIGT PATIENTDAT­ALAGEN får endast den personal som själv deltar i vården ta del av uppgifter i en patientjou­rnal. Som en del i kvalitetsa­rbetet uppmanas ambulanspe­rsonal dock att då och då följa upp sina bedömninga­r och åtgärder genom att titta i patientens journal i efterhand, men detta får bara göras upp till åtta veckor efter avslutat ambulansup­pdrag.

– Vi genomför regelbunde­t granskning­ar av de sökningar som görs i journalsys­temet för att se att rutinerna följs. Det här är första gången som jag tvingats tilldela en varning, men jag har i och för sig bara jobbat här i 1,5 år, säger Kenth Ahlin.

DATAINTRÅN­G KAN VARA straffbart, men enligt Kenth Ahlin krävs då mer allvarliga och systematis­ka överträdel­ser.

– Man har haft ett fall i Malmö nyligen där en vårdanstäl­ld tog fram uppgifter om skottskada­de och lämnade dem vidare. Det är förstås väldigt allvarligt och den personen blev uppsagd.

 ?? Bild: JÖRGEN ALSTRÖM/ARKIV ?? VARNAR MEDARBETAR­E. ”Jag ser allvarligt på det som hänt och ska nu se över våra rutiner”, säger verksamhet­schefen Kenth Ahlin.
Bild: JÖRGEN ALSTRÖM/ARKIV VARNAR MEDARBETAR­E. ”Jag ser allvarligt på det som hänt och ska nu se över våra rutiner”, säger verksamhet­schefen Kenth Ahlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden