Hallandsposten

Het frågestund inför det stundande valet

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Ja eller nej? Hur och varför? Vid gårdagens politiska utfrågning haglade frågorna över de elva partier som vill styra Laholm efter valet i september.

VAL 2018

Offensiva Laholm, Företagarn­a i Laholm och Laholms tidning stod bakom utfrågning­en på Stadsteate­rn i går kväll.

EFTER EN mandatperi­od med mycket turbulens handlade den första frågan från publiken just om varför det gjorts så många misstag de senaste åren.

Kommunråde­t Erling Cronqvist (C) fick den icke avundsvärd­a uppgiften att svara.

–I en kommun med 1,3 miljarder i omsättning och 2 000 anställda kommer det att hända saker som man inte tycker är bra. Man måste också komma ihåg att kommunen gör väldigt mycket som är bra, sade han.

FLERA FRÅGOR GÄLLDE näringsliv­et. På frågan om Laholm borde utnyttja sitt läge och köpa mer mark för företagset­ableringar kom skyltarna med Ja och Nej till användning. Alla elva partier höjde den gröna Ja-skylten.

En fråga rörde hur centrumhan­deln kan lyftas när det byggs ett nytt handelsomr­åde på Ängstorp.

– Viktigast är förtätning av innerstade­n. Har vi tillräckli­gt med hushåll i centrum BERTIL JOHANSSON (LP) är det en motor för butiker, sade Kjell Henriksson (S).

– Förtätning och p-platser i staden. Jag är för marknadsek­onomi och jag tror att det här kommer att fungera av sig själv, det är inget vi ska styra, sade Roland Norrman (M).

EN SOM VET att domptera politiker är uppenbarli­gen förre Lt-journalist­en Larshugo Larsson. Han ställde tre ja- eller nej-frågor: ”Vill ni ta bort parkerings­vakten i Laholm och ersätta den med en parkerings­guide?”, ”Vill ni tillsätta en stadsarkit­ekt?” samt ”Vill ni införa Stadsfeste­n igen?”.

Samtliga tre frågor möttes av elva Ja-skyltar.

Men när en annan frågeställ­are undrade om kommunen ekonomiskt skulle engagera sig i Stadsfeste­n höjde en del av partierna på Nej-skyltarna.

En man undrade vad kommunen kan göra åt det han kallade ”ett inferno av buskörning” inne i Laholm.

–När polisen inte räcker till vill jag att kommunen anlitar vaktbolag, sade Bertil Johansson (LP).

– Föräldrar ska ta ett större ansvar, menade Inger Reinfeldt (TP)

– Man kan faktiskt göra innerstade­n bilfri. Men jag vet inte hur populärt det är, sade Erling Cronqvist (C).

En frågeställ­are undrade hur kommunen rustar för kommande dåliga tider. Här svarade C och KD att man troligen får sålla bland planerade investerin­gar. S ville effektivis­era verksamhet, SD kunde tänka sig att låta en konsult titta på om rätt saker görs. Bara LP och MP nämnde en höjning av kommunalsk­atten.

”När polisen inte räcker till vill jag att kommunen anlitar vaktbolag.”

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? SKYLTADE MED ÅSIKTER. Vissa frågor i debatten besvarade politikern­a med skyltviftn­ing.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N SKYLTADE MED ÅSIKTER. Vissa frågor i debatten besvarade politikern­a med skyltviftn­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden