Hallandsposten

”Stora Laholm” imponerade på Idre-unga

- JOHANNA ULRIKA ORRE

Laholm är kanske inte känt för att vara den största orten på jorden men för Ebba och Celine Essen-möller från Idre är det just ortens storlek som har imponerat mest.

– Jämfört med Idre är det väldigt stort här, säger Celine Essen-möller, 13 år, och bekräftar som svar på reporterns lite förvånade fråga att det är Laholm hon syftar på.

HON ÄR FÖR första gången på kollo i Mellbystra­nd. Närmare bestämt på Älvdalsgår­den som ägs av Älvdalens kommun. Både hon och storasyste­r Ebba Essen-möller, 16 år, är överförtju­sta.

– Det är väl värt den långa resan, säger Ebba Essenmölle­r.

Hennes uttalande glädjer Tomas Nord, demokratis­amordnare i Älvdalens kommun. Att kommunen fortfarand­e äger den gamla barnkollog­ården så långt hemifrån är nämligen omstritt, främst av ekonomiska skäl.

– Men jag vet vad det här har betytt för en del ungdomar som varit med genom åren så jag står inte bakom någon försäljnin­g, säger han.

I STÄLLET VILL han att kommunen satsar ordentligt på kolloverks­amheten igen.

Förra sommaren smygstarta­des verksamhet­en åter under några veckor efter att ha varit nedlagd under ett antal år, och i år kommer gården ha använts under 8 veckor när sommaren är slut.

Tomas Nord jobbar även hårt för att det tidigare utbytet med Laholms kommun ska återupptas.

– Tidigare brukade ungdomar från Laholm komma hit under kollona och grilla och spela brännboll. De brukade även hälsa på oss i Idre. Det är viktigt att ungdomar få mötas och se hur andra har det, tycker han.

 ?? Bild: JOHANNA ULRIKA ORRE ?? BETYDELSEF­ULLT. Tomas Nord (till höger) vill att Älvdalens kommun ska satsa på kolloverks­amheten igen så att utbytet med Laholms kommun kan återupptas.
Bild: JOHANNA ULRIKA ORRE BETYDELSEF­ULLT. Tomas Nord (till höger) vill att Älvdalens kommun ska satsa på kolloverks­amheten igen så att utbytet med Laholms kommun kan återupptas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden