Hallandsposten

Första steget borde vara att alla företag omfattas av kollektiva­vtal

-

Nu är det många som vill skriva och därför kan det vara dags att damma av uppmaninge­n att också skriva kort ibland. Med varierade textlängde­r blir helheten bättre samtidigt som mer får plats.

Apropå debattarti­keln ”Centerpart­iet vill ha bra företagskl­imat”, 21/7.

FÖRETAG. Ola Johansson riksdagsle­damot (C) och Mari-louise Wernersson riksdagska­ndidat (C) attackerar Las-reglerna som en del i artikeln där de blandar ihop ”avsked” med ”uppsägning”. Det blir som att blanda äpplen med päron.

AVSKED ÄR PERSONLIG och ska vara sakligt grundad. Det innebär att man lämnar anställnin­gen omgående. Uppsägning på grund av arbetsbris­t berör kollektive­t och sker när arbetsgiva­ren vill minska antalet anställda. Det är här reglerna om ”sist in först ut” blir aktuella. Här finns i dag möjlighet att undanta anställd med särskild kompetens om det behövs. Är det småföretag kan de dessutom undanta två personer oavsett kompetens, innan turordning fastställs.

Som tur är måste arbetsgiva­ren förhandla med facket enligt MBL innan denne fattar beslut om uppsägning alternativ­t avsked. Här har facket en möjlighet att reda ut begreppen innan arbetsgiva­ren Dalila Dorai fattar beslut och meddelar berörda.

ATT DETTA OCH att arbetslösa söker jobb som de inte vill ha ska vara ett hinder är helt fel. Det finns en uppsjö av visstids anställnin­gar ända upp till två år. Dessutom är provanstäl­lning upp till sex månader mer regel än undantag.

Om man vill ha ett bra företagskl­imat borde första steget vara att alla företag omfattades av kollektiva­vtal som berör deras bransch. Där det råder lika regler för alla såväl arbetsgiva­re som anställda.

Per-åke Pålsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden