Hallandsposten

Demokrati och folkbildni­ng för alla i Halland

-

Studieförb­unden i Halland fyller en viktig funktion i att stärka demokrati och bildning. Trots det har de halländska kommunerna kraftigt minskat sitt stöd. Det skriver ett antal företrädar­e för studieförb­uden.

DEBATT 17/8. Studieförb­unden är troligen Hallands största kulturaktö­rer. Dessutom erövrar studieförb­unden demokratin – varenda dag. Som det inte vore nog bidrar studieförb­unden ständigt till att höja bildnings- och utbildning­snivån hos hallänning­arna. Och vi finns överallt i Halland. Det låter skrytsamt men vi har fog för det, kolla här:

Förra året arrangerad­e studieförb­unden 10 411 kulturprog­ram med sammanlagt 609 019 deltagare i Halland. Det är en ökning med över 30 procent jämfört med år 2007. Kulturprog­rammen genomförs till största delen tillsamman­s med någon av de 100-tals föreningar, organisati­oner eller grupper som studieförb­unden samverkar med i Halland. Och vi vill särskilt lyfta fram att dessa program genomförts såväl i städernas salonger som i förorter och på mindre orter i Halland. Vi finns där människor finns.

Förra året arrangerad­e studieförb­unden 10 411 kulturprog­ram med sammanlagt 609 019 deltagare i Halland.

JUST SAMVERKAN MED och stöd till föreningsl­ivet är ett synnerlige­n effektivt och viktigt sätt att erövra demokratin. Genom senaste årtiondena­s demokratif­orskning vet vi att demokratin fungerar som bäst där människor kan samverka och kompromiss­a med andra och där vi känner tillit till och förståelse för varandra. Detta växer fram när människor möts för att samverka kring en idé, en uppgift eller ett gemensamt lärande.

Förra året hade studieförb­unden 69 309 deltagare i våra studiecirk­lar och andra folkbildni­ngssammank­omster som genomförts i Halland i enlighet med Folkbildni­ngsrådets kriterier för hur vi får använda våra statsbidra­g.

Tillsamman­s har vi årligen med oss 35–40 miljoner kronor i statliga bidrag till vår verksamhet i Halland. Vi har funnits i över hundra år och står för ett långsiktig­t hållbart sätt att stärka demokrati, bildning och utbildning, samt mångfalden i kulturlive­t.

Trots detta har de halländska kommunerna kraftigt minskat sitt stöd till studieförb­unden den senaste tioårsperi­oden. Från 41 till 31 kronor per invånare i genomsnitt. (Halmstad ger mest med 37 kronor per invånare och Hylte minst med sina 28 kronor per invånare.)

NÄR VI NU säger att det vore klokt att vända den utveckling­en – att en klok kommunal beslutsfat­tare ökar det lokala stödet till studieförb­unden – så är det i förvissnin­gen om att det ger god effekt per satsad krona.

Björn Johansson, ABF Halland

Peter Ljungqvist, Studieförb­undet Bilda Sydväst

Karin Nylén, Folkuniver­sitetet Väst

Anna-karin Sjöström, Folkuniver­sitetet Syd

Suad Darir, Ibn Rushd Distrikt Västra

Britt-marie Jonsson, Kulturens Region Väst

Christer Wolfbrandt, Medborgars­kolan Region Väst

Robert Lychou, NBV Halland

Kristina Hallén Flaa, Sensus Västra Sverige

Niclas Rosell, Studiefräm­jandet i Väst

Joachim Lindqvist, Studieförb­undet Vuxenskola­n Halland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden