Hallandsposten

”Inget behov av att höja skatter” REGERINGEN SER LJUST PÅ SVERIGES EKONOMI

STOCKHOLM:

- JOAKIM GOKSÖR/TT OLLE LINDSTRÖM/TT PETER WALLBERG/TT

Socialdemo­kraterna har ännu inte presentera­t sitt valmanifes­t med vallöften man vill genomföra. Enligt de prognoser som finansmini­stern presentera­de på regeringen­s budgetmöte på Harpsund så kan staten ha råd med att öka sina utgifter med hundra miljarder kronor till 2022.

– Om man tar ekonomiskt ansvar så skulle jag lova ut betydligt mindre än hälften av det, säger Magdalena Andersson (S).

– Konjunktur­er kan förändras, det kan bli en annan utveckling än prognosen och det är alltid så att när man sitter i regering så händer saker man inte förutsett och som kommer att kräva resurser.

SOCIALDEMO­KRATERNAS valmanifes­t 2014 hade en liknande prislapp, på drygt 40 miljarder kronor

– Det absolut viktigaste vi går till val på är att stärka kommuner och landsting med minst 20 miljarder så att de har de resurser som krävs för att bygga ut skolan, förskolan, äldreomsor­gen och sjukvården i takt med att vi blir fler äldre i Sverige, säger Andersson.

PROGNOSERN­A INNEBÄR ATT regeringen i dag inte ser behov av att höja skatter eller genomföra besparinga­r för klara personaltä­theten i vård, skola och omsorg.

Av det ekonomiska reformutry­mmet för nästa mandatperi­od har S redan utfärdat vallöften för 20–25 miljarder kronor. Där finns pengar till bland annat kommunerna, vården och satsningar på pensionäre­r.

De 20 miljarder kronor i höjda statsbidra­g till kommunerna som S vill satsa på räcker enbart för att bibehålla kvalitén i vård, skola och omsorg. Tror du väljarna nöjer sig med att bara bibehålla kvaliteten?

– Nej, därför går vi också fram med mer än de här 20 miljardern­a, säger Andersson.

I sina prognoser skriver regeringen upp Bnp-tillväxten något, medan arbetslösh­eten väntas bli samma som i förra prognosen, 6,2 procent i år och nästa år.

– Det tuffar på rejält i den svenska ekonomin, säger Magdalena Andersson.

DET HÄR ÄR ingen glädjekalk­yl av regeringen trots det stundande valet, enligt den statliga expertmynd­igheten Konjunktur­institutet.

– Inte så långt ifrån vår bedömning, säger KI:S prognosche­f Ylva Hedén Westerdahl.

Hon syftar både på bedömninge­n av ekonomins utveckling och av reformutry­mmet.

Å andra sidan bedömer KI att det krävs betydligt större summor än 20 miljarder kronor för att bibehålla personaltä­theten i välfärden.

KI räknar med att kommunerna måste ha 70 miljarder kronor mer i statsbidra­g till slutet av nästa mandatperi­od.

– Då krävs tuffa prioriteri­ngar, säger Ylva Hedén Westerdahl.

Regeringen­s prognos för enbart nästa år innebär att det bara finns ett reformutry­mme på 5–6 miljarder kronor, eftersom en hel del satsningar för 2019 redan fanns med i den budgetprop­osition som lades fram förra hösten.

Moderatern­as ekonomiskp­olitiska talesperso­n Elisabeth Svantesson (M) är kritisk.

– Det är som väntat att det inte finns några pengar för nästa år, därför att Magdalena Andersson redan har spenderat dem, säger hon.

– 20 av de 25 miljardern­a är redan intecknade. Det betyder att det för nästa regering i princip inte kommer att finnas något utrymme. Och det är problemati­skt eftersom det finns många akuta problem att ta tag i.

Regeringen räknar med goda ekonomiska tider de kommande fyra åren. Finansmini­ster Magdalena Andersson uppger att det kan räcka till vallöften för ”betydligt mindre” än 50 miljarder kronor.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? UPPÅT. ”Vi är i ett helt nytt läge”, säger finansmini­ster Magdalena Andersson (S), när hon vid regeringen­s framträdan­de på Harpsund jämför med läget då hon tog över jobbet som Sveriges finansmini­ster för snart fyra år sedan.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT UPPÅT. ”Vi är i ett helt nytt läge”, säger finansmini­ster Magdalena Andersson (S), när hon vid regeringen­s framträdan­de på Harpsund jämför med läget då hon tog över jobbet som Sveriges finansmini­ster för snart fyra år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden