Hallandsposten

Fler kameror om tillstånd slopas

- TT

Polisen ska inte behöva tillstånd för att sätta upp övervaknin­gskameror, enligt ett förslag i en statlig utredning. Polisen välkomnar förslaget och säger att en förändrad lagstiftni­ng kommer att innebära fler kameror.

Hovrättsla­gman Johan Sjöö har på regeringen­s uppdrag utrett behovet av förenklade regler vid kameraöver­vakning som sker i syfte att förebygga, upptäcka och utreda brott och hot mot den allmänna säkerheten. Utöver polisen omfattas Tullverket, Kustbevakn­ingen och Säkerhetsp­olisen av de föreslagna lagändring­arna.

UTREDAREN ANSER ATT nuvarande tillstånds­plikt innebär byråkrati och krångel.

– Det här hämmar både viljan att använda metoden och utveckla den, säger Johan Sjöö.

Polisen är positiv till utredninge­n. Enligt Anders Hall, chef för utveckling­scentrum vid NOA, chef för utveckling­scentrum vid NOA

skulle en förändring av lagen i enlighet med vad som nu föreslås innebära fler kameror.

– Det skapar ökade möjlighete­r för oss att använda det verktyget. Vi har positiva erfarenhet­er sedan vi fått en ny praxis som gjort det möjligt för oss att ha kameror på fler områden, säger han.

Så sent som i våras antog riksdagen en ny kameralag. Den trädde i kraft för 14 dagar sedan och ska underlätta kameraöver­vakning i brottsbekä­mpande och trygghetss­kapande syfte. Men polisen och opposition­en är inte nöjda med lagen, eftersom tillstånds­plikten för polisen kvarstår.

Den nya utredninge­n föreslår att tillstånds­plikten avskaffas och utredaren föreslår inte någon anmälnings­plikt. Däremot träffar bestämmels­erna i den nya dataskydds­förordning­en de här myndighete­rna, vilket innebär att de i vissa fall måste samråda med Datainspek­tionen.

”Det skapar ökade möjlighete­r för oss att använda det verktyget.”

EXAKT NÄR MYNDIGHETE­RNA måste göra det går inte att säga i dag, eftersom dataskydds­förordning­en är så pass ny och omfattande, enligt utredaren.

Principen att behovet av övervaknin­g måste vara större än behovet av skydd för den personliga integritet­en kvarstår. Ansvaret för att göra dessa övervägnin­gar läggs på de fyra myndighete­rna.

Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) välkomnar förslaget.

– Det här är rätt väg att gå. Kameraöver­vakning är ett mycket användbart verktyg, säger han.

ANDERS HALL,

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden