Hallandsposten

Ät gärna kolhydrate­r – men inte för mycket

- JOHAN NILSSON/TT

Att äta ris, pasta och potatis i måttliga mängder tycks vara det mest optimala för hälsan. Då lever du som längst. De proteiner och det fett du stoppar i dig bör företrädes­vis komma från växtriket.

I flera av de dieter som florerar just nu är kolhydrate­rna i fokus, som det finns mycket av i livsmedel såsom ris, pasta och potatis.

I den så kallade Lchf-dieten, efter engelskans low carb, high fat, är tanken är hålla nere antalet kolhydrate­r på ett minimum och i stället äta mer animaliskt eller mättat fett, som smör, ost och grädde. Animaliska proteiner, som det finns gott om i kött, går också bra.

Tidigare randomiser­ade studier, där deltagarna lottats till olika grupper, har visat att metoden – i ett kortare tidsperspe­ktiv – är hyfsat effektiv för att få till en viktminskn­ing och att den metabolisk­a riskprofil­en för hjärtsjukd­om förbättras.

DEN LÅNGSIKTIG­A EFFEKTEN av denna diet är däremot mer kontrovers­iell så tillvida att olika studier visar motstridig­a resultat.

I ett försök att få veta mer har amerikansk­a forskare analyserat utfallet för de 15 428 personer som inkluderad­es i en hälsostudi­e mellan åren 1987 och 1989. Deltagarna var då mellan 45 och 64 år gamla och vid starten och sex år senare fick de fylla i ett frågeformu­lär om vad de åt och drack samt hur stora deras portioner var. Den genomsnitt­liga uppföljnin­gsperioden var 25 år, under vilken 6 283 personer dog.

Efter att ha tagit hänsyn till en rad olika faktorer – som motion, ålder, rökning samt utbildning – analyserad­e forskarna om risken att dö påverkades av deras intag av kolhydrate­r.

Resultatet blev en U-formad kurva där personer vars kaloriinta­g till mindre andel (mindre än 40 procent) eller till större andel (mer än 70 procent) bestod av kolhydrate­r hade en högre risk att dö, jämfört med personer som åt mer måttliga mängder kolhydrate­r (50–55 procent av det totala kaloriinta­get).

Enligt forskarna går resultaten, som presentera­s i tidskrifte­n The Lancet, att översätta med att från 50 års ålder så har en person med ett måttligt kolhydrati­ntag i snitt 33 år kvar att leva. En lika gammal person, fast med ett mycket lågt intag, kan förväntas leva 29 år till, medan en person som har ett högt intag i snitt får ytterligar­e 32 år.

– LÅG-KOLHYDRAT-DIETER där kolhydrate­rna ersätts med protein eller fett blir allt populärare. Men våra data tyder på att dessa dieter kan förkorta livslängde­n och bör därför inte uppmuntras, säger en av artikelför­fattarna, Sara Seidelman vid Briham and Women´s Hospital i Boston, till tidskrifte­n.

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? NY STUDIE. En ny studie visar nämligen att personer som äter måttliga mängder kolhydrate­r lever längre än personer som äter nästan inga all.
Bild: TT/ARKIV NY STUDIE. En ny studie visar nämligen att personer som äter måttliga mängder kolhydrate­r lever längre än personer som äter nästan inga all.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden