Hallandsposten

Pressfrihe­ten

USA: ”KONSEKVENS­ERNA AV TRUMPS RETORIK BETYDLIGT VÄRRE ÄN I USA”

-

Närmare 350 medier i USA slår på ledarplats tillbaka mot att Donald Trump kallar dem ”folkets fiende” och ”falska nyheter”. Reportrar utan gränser varnar för att presidente­ns retorik kan sprida sig över världen.

– Om man kopierar Trumps retorik i ett land som saknar starka institutio­ner blir konsekvens­erna betydligt värre än i USA, konstatera­r Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser i Sverige, och fortsätter:

–USA, till skillnad från många andra länder, har ju institutio­ner som fungerar. Tidigare presidente­r som Richard Nixon har velat stänga medier men inte fått för domstolarn­a.

TORSDAGENS PROTEST i USA sker i form av egenformul­erade artiklar på ledarplats. I uppropet, som initierats av The Boston Globe, uppmanas medier att ta ställning mot vad tidningen kallar ”ett smutsigt krig mot den fria pressen” – oberoende av politisk färg eller allmän syn på presidente­ns politik.

”En central pelare i president Trumps politik utgörs av en utdragen attack gentemot den fria pressen. Journalist­er klassifice­ras inte som landsmän utan snarare folkets fiende”, står det i tidningens torsdagsle­dare.

Trump själv slår tillbaka via Twitter. Med stora bokstäver skriver han att de ”falska nyhetsmedi­erna är opposition­spartiet” och att det är väldigt ”dåligt för vårt fantastisk­a land”.

Manifestat­ionen äger rum efter vad The Boston Globe har uppfattat som en upptrappni­ng från presidente­ns sida.

UNDER SIN TID i Vita huset har Trump instiftat ett eget antipris för vad han anser är just falska nyheter. Gång på gång har han attackerat medier och kallat dem ”falska nyheter” (på engelska: fake news) och ”folkets fiende” samt pekat ut enskilda journalist­er och bolag.

– CNN är falska nyheter. Jag svarar inte på frågor från CNN, sade han exempelvis vid en presskonfe­rens i Storbritan­nien i juli.

Och vid ett politiskt massmöte

 ??  ?? TRUMPEN. President Donald Trump, i sällskap med utrikesmin­ister Mike Pompeo (till vänster), pratar med journalist­er
TRUMPEN. President Donald Trump, i sällskap med utrikesmin­ister Mike Pompeo (till vänster), pratar med journalist­er

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden