Hallandsposten

Fängslade Lula presidentk­andidat

- HENRIK SAMUELSSON/TT

Lula da Silva, kanske Brasiliens populärast­e politiker, har nu satt upp sig som kandidat i presidentv­alet. Frågan är om registreri­ngen, eftersom han sitter i fängelse, förblir symbolisk.

Enligt medier på plats deltog 10 000 rödklädda partianhän­gare i en marsch till valdomstol­en TSE i Brasília på onsdagen, där Lulas pappersarb­ete utfördes genom ombud.

”Jag har registrera­t min kandidatur för republiken­s presidentä­mbete... i visshet om att jag kan göra mycket för att häva en av landets värsta kriser”, skriver Lula i ett offentligt brev.

EFTER SINA TVÅ tidigare mandatperi­oder som president, 2003–2010, är han fortfarand­e oerhört populär. Samtidigt har 72-åringen som dömd brottsling inte rätt att ställa upp i valet.

Å andra sidan hävdar Lula att domen på tolv års fängelse för mutbrott är politiskt motiverad och har överklagat. Hur det går med hans kandidatur väntas avgöras i TSE (Tribunal Superior Eleitoral) i september.

I EN DEBATTARTI­KEL i The New York Times i veckan kallar Lula utveckling­en för ”en kupp i slowmotion” från Brasiliens extremhöge­r.

Och liksom Lula är den ledande kandidaten på högersidan, Jair Bolsonaro, en splittrand­e figur. Han beskrivs som populist och extremist, och kallas av tidskrifte­n The Economist ”ett hot mot demokratin”.

Andra som kan ha en chans i valet är São Paulos forne guvernör Fernando Haddad, som just nu är vicekandid­at men som kan bli presidentk­andidat om Lula inte får ställa upp. Och så miljöprofi­len Marina Silva, som höll på att göra sensation när hon gick mycket starkt i det val 2010 som sedan vanns av Lulas förordade efterträda­re Dilma Rousseff.

Valet i Brasilien hålls den 7 oktober, med en trolig andra omgång tre veckor senare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden