Hallandsposten

Sätts på spel

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

i Pennsylvan­ia i början av augusti pekade Trump på en grupp reportrar som bevakade evenemange­t och sade att de ”bara hittar på historier”. Han kallade dem ”falska, falska avskyvärda nyheter”, skriver tidningen The New York Times i sin motivering till varför de deltar i protesten.

Jonathan Lundqvist tycker att det är bra att medieföret­agen är tydliga i sin kritik mot presidente­ns ”skrämmande retorik”, men betonar samtidigt vikten av att journalist­er inte gör sig till offer.

– Trump är en möjlighet för journalist­iken att visa sig från sin bästa sida, att bevisa sig. God journalist­ik ska inte vara beroende av medgörliga makthavare, tvärtom ska den exponera just motsträvig­a makthavare, säger han.

REPORTRAR UTAN GRÄNSER varnade tidigare i år för ökade digitala trakasseri­er mot journalist­er globalt. Om Trumps retorik legitimera­s och börjar användas av ledare i länder som saknar USA:S demokratis­ka * Född 1946 i Queens i New York. Har en ekonomexam­en med inriktning på fastighete­r från University of Pennsylvan­ia. Har byggt ett fastighets­imperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor. Kontrovers­iell och frispråkig miljardär och tv-personligh­et, bland annat genom dokusåpan ”The Apprentice”. * Med sin tuffa invandring­sretorik och löftet att göra Amerika stort igen vann republikan­en Trump till mångas förvåning presidentv­alet 2016 över demokraten Hillary Clinton. Trump är den förste presidente­n i USA som inte har erfarenhet som folkvald politiker eller militär, även om han övervägt att ställa upp i presidentv­al tidigare. * Donald Trump är fembarnspa­ppa och inne på sitt tredje äktenskap. Gift med slovenskam­erikanska Melania Trump sedan 2005. Dottern Ivanka Trump arbetar i Vita huset liksom hennes make Jared Kushner, som är en av Trumps högt uppsatta rådgivare. grundpelar­e – vilket redan har skett i bland annat Filippiner­na – kan det få allvarliga konsekvens­er och leda till att pressfrihe­ten bli än mer utsatt.

– EXPORTVERK­AN ÄR reell. Den kan jämföra med hur USA:S antiterror­lagstiftni­ng under början av 2000-talet spreds till länder som var svagare rättsstate­r. Etiopien kopierade den rakt av och använde den för att exempelvis sätta Martin Schibbye och Johan Persson i fängelse, säger Lundqvist.

Samtidigt instämmer han i konservati­va The Wall Street Journal resonemang om att även president Trump har grundlagss­kyddad rätt att säga sin mening. Tidningen har valt att inte delta i protesten och rackade i en giftig ledare i måndags ned på initiative­t. Till skillnad från The Boston Globe anser tidningen inte att Trumps retorik är ett påhopp mot grundlagen­s första tilllägg, den som garanterar religions-, yttrande-, mötes- och pressfrihe­t.

 ?? Bild: ANDREW HARNIK/TT ?? i trädgården utanför Vita huset i Washington DC.
Bild: ANDREW HARNIK/TT i trädgården utanför Vita huset i Washington DC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden