Hallandsposten

Sensommar-lamm och italienskt bröd

-

”Det är ett bröd som ska bakas med kärlek, och som inte behöver vara perfekt för att duga.”

När sommaren börjar dra sig mot sitt slut flyger jag ofta i tanken till mina vänner på vingården i Toscana. Så här års förbereder man skörden. Först druvorna, senare i höst oliverna.

Jag har aldrig varit med på vendemmian, men har fått alla detaljer kring den berättad och beskriven för mig så många gånger att det nästan känns som att jag också stått där med en sekatör, klippt druvklasar så händerna värkt och svettats i värmen.

NÄR ALLT ÄR klart blir det fest med mycket mat och vin. Att baka en focaccia är en självklarh­et. Skördevers­ionen av detta härliga matbröd består i att man utöver att strö flingsalt och rosmarin ovanpå också plussar på med nyskördade druvor – helst sådana som suttit längst ut på klasen och exponerats lite extra av solen. Det gör att de blir lite sötare än de övriga.

I brist på soldränkta druvor, men däremot tillgång till egen rosmarin får man vara glad över att det både fanns mjöl och jäst i skåpet när suget efter focaccia slog till. Det är ett bröd som ska bakas med kärlek, och som inte behöver vara perfekt för att duga. Tänk bara på att låta det jäsa ordentligt. Det blir bäst då. Sen är det bara att köra ner fingertopp­arna i degen, strö på det man känner för, ringla över olivolja och sätta in plåten i ugnen. Det svåraste momentet är att försöka hålla sig så pass länge att man inte bränner fingrarna när man vill bryta av en bit och smaka...

JAG SKA VERKLIGEN inte klaga över sommaren 2018, men när spöregnet och åskan dundrade in fick jag lite välkomnad höstfeelin­g och blev sugen på lamm. Ännu dröjer det innan jag dammar på med lammstek, lammlägg och lite större köttdetalj­er, men lammfärsbi­ffar funkar ju ändå alla dagar och årstider.

HÄR BLANDAR MAN smulad fetaost och lite sambal oelek i smeten, gör världens enklaste sås med tomater och mangochutn­ey och kan en halvtimme från start slå sig ner på bästa balkongen med en supergod middag framför sig och ett glas eldigt spanskt rött i glaset.

 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS ?? KALASGOTT. Lammfärsbi­ffar med klyftpotat­is och mangochutn­eysås. Får solen att gå upp även om det regnar!
Bild: ULLAMI NYHUUS KALASGOTT. Lammfärsbi­ffar med klyftpotat­is och mangochutn­eysås. Får solen att gå upp även om det regnar!
 ??  ??
 ??  ?? GER HETTA. Sambal oelek, som är en slags pasta med olika ingrediens­er, är en härlig smaksättar­e.
GER HETTA. Sambal oelek, som är en slags pasta med olika ingrediens­er, är en härlig smaksättar­e.
 ??  ?? FESTBRÖD. Focaccia passar in i de flesta matsammanh­ang. Trevlig på buffén, inte minst.
FESTBRÖD. Focaccia passar in i de flesta matsammanh­ang. Trevlig på buffén, inte minst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden