Hallandsposten

Rekordvarm­t, torka och skogsbränd­er

- Ingrid Eronn Meteorolog på Foreca vadret@foreca.se

HALLAND

Som hela landet fick Halland en torr och varm juli. I Halmstad uppmättes en månadsmede­ltemperatu­r på 21,1 grader vilket är den högsta uppmätta. Månadens högsta temperatur uppmättes sista juli i Ullared, 34,1 grader. Halland fick bara mellan 10 och 20 % av den nederbörd som normalt brukar falla i juli. Flera tropiska nätter noterades när värmen kulminerad­e i slutet av månaden.

SVERIGE

Hela landet var 3−5 grader varmare än normalt och rekord slogs på löpande band. Bland annat fick Stockholm den högsta uppmätta månadsmede­ltemperatu­ren för juli noterad i Sverige, 22,5 grader. Mätserien i Stockholm är hela 262 år. Tropiska nätter blev det också ett stort antal då temperatur­en aldrig sjönk under 20 grader. Det regn som föll kom som skurar med stora lokala avvikelser och på sina håll stora mängder. Ett kraftigt skyfall sista helgen i juli gav upp mot 80 mm på flera håll i Uppland och skapade omfattande översvämni­ngar i centrala Uppsala.

VÄRLDEN

Inte bara Sverige upplevde hetta. Värmerekor­d slogs i Storbritan­nien, USA, Japan och Sydkorea. I Algeriet rapportera­des 51,3 grader, vilket är den högsta uppmätta i Afrika någonsin. Värmen och torkan har lett till omfattande skogbrände­r också i Finland, Grekland och Kalifornie­n.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden