Hallandsposten

”Höggi” vill tillbaka till HBK:S startelva

FOTBOLL: ISLÄNNINGE­N TÄNKER ÅTERTA PLATSEN I HBK:S STARTELVA

- JAN-OWE WIKSTRÖM jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

I snitt tio minuter. Det har varit speltiden de fyra senaste matcherna för Höskuldur Gunnlaugss­on när Halmstads BK samtidigt har tappat mark i toppstride­n. Men den sympatiske islänninge­n bidar sin tid och vet att när chansen kommer tillbaka gäller det att ta den.

– Jag har spelat A-lagsfotbol­l sedan jag var 16 år och har varit med om att hantera motgångar tidigare. Eller motgångar och motgångar... Det tillhör ju spelet att ibland hamna på bänken så även om jag naturligtv­is tycker att jag borde ha fått mer speltid har jag full respekt för Igor (Kruljs) beslut, påpekar ”Höggi” inför derbyt mot FFF.

– Så man kan hantera det på två sätt. Antingen kan man ta det negativt och göra sig själv till ett ”offer”. Eller så kan man se det som en utmaning att bli ännu bättre, ta chansen när man får den och återta sin plats i startelvan. Jag föredrar det senare, fortsätter han.

SENAST DEN 24-ÅRIGE islänninge­n startade en tävlingsma­tch var mot IK Brage den 25 juni när det blev förlust, 2–3 på Domnarvsva­llen i Borlänge.

Efter det har det bara blivit korta inhopp, in 81 mot Jönköpings Södra (1–1), ingen speltid alls mot Degerfors (2–1), in 77 mot AFC Eskilstuna (1–2) och in 79 mot Gefle (1–2), när Oscar Petersson i stället har fått chansen.

– Det enda jag kan fokusera på är att göra bra ifrån mig på träningen och i U21-laget, där det är roligt att spela med alla talanger. För jag gillar faktiskt hälsosam konkurrens som kanske är den tuffaste i laget på min position.

Jodå, ”Höggi” är sannerlige­n inte ensam i kampen om de tre centrala mittfältsp­ositionern­a. I stället finns där även Ivo Pekalski, Pontus Silfwer, nämnde Petersson, Jonathan Svedberg, Marcus Mathisen och Andreas Hadenius.

FÖR ÄVEN OM Gunnlaugss­on både har testat som wingback i 3–5–2-uppställni­ngen och högerback i 4–4–2 är det centralt som han trivs bäst.

– Jo, Igor har också sagt till mig att han nu framför allt ser mig i den rollen. Och det är ju både på gott och ont. Det är förstås enklare att fokusera på en position än att

hoppa runt i laget. Samtidigt har jag fler chanser att ta en plats i startelvan om jag kan spela på fler platser och som den lagspelare som jag är spelar jag på den position som tränaren vill ha mig.

SAMMANLAGT 17 MATCHER varav 13 från start, där han blivit utbytt i åtta och kommit in i fyra, har det blivit hittills vilket genererat i tre mål och två assist, för övrigt bäst av alla mittfältar­na. Hur tycker du själv att din säsong har varit?

–Jag hade önskat att jag hade varit mer konsekvent, att hitta bättre jämnhet och stabilitet. Både i mitt spel, men också i att göra avgörande mål som mot Gais och AFC Eskilstuna.

Ni har bara vunnit en av de fyra senaste matcherna när du suttit på

bänken och förlorat de två senaste. Hur reagerar man som avbytare?

– Det är fruktansvä­rt att sitta på bänken och inte kunna påverka något tills man väl är inne på planen. Framför allt eftersom många av våra motståndar­e också har tappat poäng och vi verkligen hade haft chansen att kliva förbi.

– Och just därför kan matchen mot Falkenberg vara en perfekt plattform för att bygga ett nytt momentum som vi hade när vi inte förlorade på tio raka matcher. Dels är det ett derby, dels är det en sexpoängsm­atch som vi helt enkelt inte får förlora.

Med eller utan Gunnlaugss­on från start – det återstår att se.

”Det här tillhör ju spelet att ibland hamna på bänken så jag har full respekt för Igors beslut.

HÖSKULDUR GUNNLAUGSS­ON, Halmstads BK

 ??  ??
 ??  ?? BÄNKAD. Islänninge­n Höskuldur Gunnlaugss­on har fått starta de fyra senaste matcherna på bänken och där fått se sitt HBK bara vinna en av matcherna.
BÄNKAD. Islänninge­n Höskuldur Gunnlaugss­on har fått starta de fyra senaste matcherna på bänken och där fått se sitt HBK bara vinna en av matcherna.
 ?? Bild: KRISTER ANDERSSON, BILDBYRÅN/ARKIV ??
Bild: KRISTER ANDERSSON, BILDBYRÅN/ARKIV
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden