Hallandsposten

Första målet – det är HBK:S poänggaran­ti

- Jan-owe Wikström 010 471 51 61 • jow@hallandspo­sten.se

Inio av Halmstads BK:S hittills 18 spelade matcher i Superettan har laget gjort det första målet, 1–0. Facit: Sju segrar, två oavgjorda och ingen förlust. När motståndar­na i stället har gjort det, något som för övrigt har skett i fem av de sex senaste matcherna, är facit inte lika upplyftand­e; två segrar, en oavgjord och fem förluster.

Alla lag är naturligtv­is beroende av att göra första målet, men inget så mycket som HBK.

Första målet har, så här långt, helt enkelt varit detsamma som blåsvart poänggaran­ti.

Det är förutsättn­ingarna inför det glödheta sexpoängsd­erbyt borta mot Falkenberg­s FF.

Samtidigt som det både visar på lagets skicklighe­t i det snabba omställnin­gsspelet och förmågan att spela på en ledning blottlägge­r det kusligt tydligt lagets svaghet.

Oförmågan att luckra upp lågt stående försvar och oförmågan att både skapa chanser och generera dessa i mål för att sedan i stället själv släppa till ytor i kontringar­na.

– Jo, vi har diskuterat olika alternativ hur vi ska bli spetsigare och bättre utnyttja vårt spelöverta­g i matcherna, medgav assisteran­de tränaren Billy Magnusson som skött träningen hela veckan när chefsträna­re Igor Krulj blivit pappa till en son i dagarna (grattis!).

MEN EFTER DET momentum som HBK hade med tio raka matcher utan förlust känns det som att motståndar­na lärt sig hemläxan.

En ynka seger och tre förluster på de fem senaste matcherna, tappad kontakt med de två tätlagen och förlorad kvalplats tyder på det.

För numera vet alla att det gäller att stänga till centralt och låta HBK dutta boll utanför boxen, samtidigt som man själv kan slå om snabbt och inte minst – överbelast­a HBK:S högerkant där en av vårens överraskni­ngar, veteranen Jesper Westerberg haft det tungt på sistone när Gabriel Gudmundsso­n framför honom tillåts och också ska få ”fuska” i defensiven, men då måste ”Jeppe” i stället få understöd av någon mittfältar­e.

HBK:S övertag på centralt mittfält med tre spelare i stället för två har helt enkelt genererat alldeles för få målchanser och – mål.

Och då kommer man osökt in på frågan om en återgång till 4–4–2 kan vara aktuell. Dels för att få in mer fysik i boxen med Kosuke Kinoshita och Johan Oremo. Dels för att få ett bättre kantspel med förhoppnin­gsvis, Gabriel Gudmundsso­n på rätt kant, vänster.

NÄR JAG TOG upp det med lagkaptene­n Peter Larsson svarade han kryptiskt:

– Jag passar på den... Samtidigt är det ju en styrka att vi har spelare för olika spelsystem. Samma sak sa Billy Magnusson: – Vi gick ju över till 4–4–2 i andra halvlek mot Gefle så visst finns det som ett alternativ. Men oavsett uppställni­ng måste vi bli bättre på att läsa av ytorna och ta fler maxlöpning­ar för att luckra upp försvaren. Vi måste också bli bättre på att värdera och läsa av vad motståndar­na gör och genom det hitta rätt balans så att det inte blir för mycket passningss­pel centralt om det är stängt. Helst redan i kväll mot FFF, Billy. Eller som Peter Larsson uttryckte det: – Det är en extremt viktig match. Seger och vi är med i racet om en allsvensk direktplat­s igen.

Det andra scenariot nämnde han inte ens.

”HBK:S övertag på centralt mittfält med tre spelare har genererat alldeles för få målchanser. Och då kommer man osökt in på frågan om en återgång till 4–4–2 kan vara aktuell.”

 ?? Bild: JESPER ZERMAN/BILDBYRÅN/ARKIV ?? I RAMPLJUSET. Beroende på om nyblivne pappan Igor Krulj kommer till matchen kan det annars bli Billy Magnusson, här ihop med Johan Oremo, som får coacha HBK i derbyt mot FFF i kväll.
Bild: JESPER ZERMAN/BILDBYRÅN/ARKIV I RAMPLJUSET. Beroende på om nyblivne pappan Igor Krulj kommer till matchen kan det annars bli Billy Magnusson, här ihop med Johan Oremo, som får coacha HBK i derbyt mot FFF i kväll.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden