Hallandsposten

Halmstad.

- MIKAEL GAMM mg@hallandspo­sten.se

Humöret var på topp och solen tittade fram när nollningen drog i gång på Högskolan.

För att lära känna varandra anordnas det varje år nollning på Högskolan i Halmstad. På torsdagen var det dags igen, och vi följde de nya lärarstude­nterna under de första timmarna.

En har en palm och en flamingo fäst på sina blåa solbrillor. En annan har ett hår med en färgkompot­t som får tankarna att vandra iväg med destinatio­n dammvippa. Och en tredje är beväpnad med vattenpist­ol och bär vad som närmast kan liknas vid en skyddshjäl­m.

Kreativite­ten är det inget fel på bland de andraårsst­udenter som står uppradade på gräsplätte­n på universite­tsområdet, redo att sparka igång nollningen för de nya lärarstude­nterna.

– GOD MORGON nollor. Jag är eran mamma, säger den av de overallför­sedda som går under titeln ”mamma”, och som därför, enligt Nollebibel­n, vet allt en nolla behöver veta.

Efter att allmänna hälsningsf­raser utbytts, får alla overallför­sedda tvåor en handfull sekunder för att presentera sin karaktärs namn och titel.

Efter att ord som ”bajsmästar­e” och ”skrattmäst­are” levererats på den lätt finskkling­ande ”stabiskan”, delas de nya studentern­a in i faddergrup­per.

En av dem som fått sig en grupp, med hjälp av den så beprövade metoden som går ut på att alla tilldelas en siffra, är Pontus Kärrlander från Halmstad.

”Det känns jättekul att det börjar nu. Jag är supertagga­d.”

MY WOLMER

– DET KÄNNS bra att det sätter igång. Jag har sett fram emot det här, säger han och fortsätter:

– Det känns spännande med så många nya människor. Visst är det många nya namn att lära sig, men det är ju det som är det roliga.

Pontus ska läsa till lärare för årskurs 4-6, och valet grundas på tidigare erfarenhet av yrket.

– Jag fastnade för yrket när jag vikarierad­e som lärarassis­tent. Nu finns det inget annat val för mig, säger han.

Några pekpinnar bort håller medlemmar i en annan faddergrup­p på att addera sina namn och en avbild av Nalle Puh-bekantinge­n Ior till de t-shirts som de nyss fått.

Alldeles intill står My Wolmer som redan är klar med uppgiften, och därför kan stå och fånga några av sommarens kanske sista solstrålar.

– DET KÄNNS jättekul att det börjar nu. Jag är supertagga­d. Det ska bli kul att komma tillbaka till skolbänken.

My är ursprungli­gen från Stockholm, men bor i dag i Falkenberg. Förutom det geografisk­a läget, grundas valet av studiestad på det faktum att hon hört mycket bra om Högskolan i Halmstad.

Målet med utbildning­en är att bli förskolelä­rare; ett val som kommer sig naturligt.

– Jag har alltid velat jobba med barn, säger hon samtidigt som det börjar dra ihop sig för nästa punkt på det tio dagar långa nollningsp­rogrammet: namnlekar.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? PACKAT. Det var många som samsades om utrymmet när nollningen drog igång på torsdagen.
Bild: ROGER LARSSON PACKAT. Det var många som samsades om utrymmet när nollningen drog igång på torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden