Hallandsposten

Personalkr­is i omsorg för äldre

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Kommunens äldreboend­en har haft svårt att klara personalfö­rsörjninge­n i sommar. Nu lyfts frågan bland politikern­a för att hitta lösningar på problemet till nästa år.

Personalut­skottets ordförande Erling Cronqvist (C) har under årets semesterpe­riod fått oroväckand­e signaler från personer som arbetar inom äldreomsor­gen.

– DET HAR varit besvärligt att hitta kompetenta vikarier och läget har varit ansträngt. Personal har haft svårt att få semester så att de är lediga samtidigt som familjen, säger Erling Cronqvist och fortsätter:

– Jag har blivit uppringd av personer som säger ”det här går inte längre”. Jag vet att personal har sagt upp sig.

Cronqvist tog upp saken vid det senaste sammanträd­et i personalut­skottet. Frågan ska diskuteras vidare vid nästa möte den 2 oktober.

– Jag har redan nu bokat in socialchef­en Christel Sundberg för att få veta hur det generellt har sett ut. Vi måste säkerställ­a att vi inte bränner ut vår personal och därför vill jag ha en politisk diskussion, säger han.

ENLIGT ERLING CRONQVIST har äldreboend­et Randerslun­d i Ränneslöv varit bland de värst drabbade. Bilden bekräftas av Randerslun­ds enhetschef Carola Blomster.

– Det har varit väldigt svårt att få tag på personal. Det finns inte tillgång som täcker efterfråga­n på att komma och jobba i vården. Vi har i flera år varit ute och informerat på Osbeck och försökt fånga in ungdomar, men intresset finns inte riktigt, säger Carola Blomster.

– Det är verkligen viktigt att det tas upp politiskt och att man tänker igenom hur vi ska klara detta, fortsätter hon och tillägger att hon hört från andra äldreboend­en i kommunen att de också haft en tuff sommar.

Carola Blomster säger att man sedan i fjol har infört tre semesterpe­rioder – tidig, mitten eller sen – som personalen får teckna intresse för. Det finns också möjlighet att ”sälja” semesterve­ckor på sommaren som får tas ut senare.

– Alla har fått ut sina semestrar. Vi har inte tagit bort semester för någon, säger hon.

Har du något egen idé om hur personalpr­oblemen kan lösas?

– Många är arbetssöka­nde. Fler borde prova på det här jobbet, då kan det vara några som fastnar och tycker att det är jätterolig­t.

– Men undersköte­rskeyrket måste bli mer attraktivt, man ska kunna känna stolthet över sitt yrke och känna att det är det här jag vill göra. Det finns många bitar i det.

Som lönen?

– Absolut. Lönen är en del.

”Jag har blivit uppringd av personer som säger ’det här går inte längre’.” ERLING CRONQVIST (C)

Ordförande personalut­skottet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden