Hallandsposten

Püss först ut i Hp-sportens valserie

IDROTT: LARS PÜSS (M) OM IDROTTENS VILLKOR I HALMSTAD Jodå, han har varit ute och seglat många gånger. På riktigt. – Det var här man växte upp och närheten till havet gjorde det att blev segling, säger Lars Püss (M), ordförande i teknik och fritid i Halm

- JAN-OWE WIKSTRÖM jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

Blir det någon ny bowlinghal­l i Halmstad inom överskådli­g framtid? Kommer Örjans vall att få hybridgräs? Hur ska stödet till elitidrott­en kontra breddidrot­ten fördelas? Vad blev bra och mindre bra den gångna mandatperi­oden? Och vilka projekt och frågor ligger i pipelinen härnäst?

Det är några av frågorna som ska få svar när Hp-sporten tar pulsen på Halmstads idrotts- och fritidsans­variga politiker i serien ”I valet och kvalet”. I VALET OCH KVALET

En valserie om idrotten och fritiden i Halmstad

Vi sitter nere i Skälvik, naturhamne­n i Vilshärad.

Borta är segelbåtar­na från Lars uppväxt och bara några roddbåtar på land antyder om svunna tider, där detta avskilda smultronst­älle numera mest är en plats för badande lokalbor.

– Jag kommer ihåg när jag var liten. Då var här massor av jollar och segelbåtar, minns den idag 52-årige Püss.

En granne och gammal barndomsvä­n cyklar förbi med uppmaninge­n:

– Du får väl se till att anlägga en hamn här nere. Lars förklarar med ett skratt: – Det var vi som tävlade, jag som gast och han som styrde. Jag var väl tio år när jag började och vi precis hade flyttat hit.

MEN RIKTIGT SÅ enkelt är det förstås inte när pengarna ska fördelas och ska räcka till alla.

– Teknik och fritid är nog den brokigaste verksamhet­en vi har i kommunen eftersom den innefattar så mycket med både idrotten, elit och bredd, föreningsl­ivet, övrig fritidsver­ksamhet och inte minst – vägar och parker. Offentliga miljöer helt enkelt. Och då är va, vatten och avlopp, ändå borta.

– Så innan jag kom in i någon nämnd trodde jag att man måste ha intresse för det område som man

skulle jobba inom. Men det har jag omvärderat. Det är viktigare att göra verksamhet­en bättre än att vara intressera­d av den. Jag lärde mig exempelvis massor av intressant­a saker under mina fyra år i miljö och hälsa.

EFTER HÖGSTADIET VAR det slutseglat. I stället tog politiken överhanden där Lars gick med i MUF, Moderata ungdomsför­bundet, under sin tid på Kattegattg­ymnasiet och blev distriktso­rdförande.

– Någon annan idrott har det väl aldrig blivit även om jag ”fuskat” i en del som exempelvis golf.

– Jag hatar att springa, men skulle önska att jag hade tyckt att det är väldigt roligt när jag ser alla som joggar förbi där hemma.

Men i samband med flytten till Stockholm och arbetet som civilekono­m inom it och bank och finansvärl­den kom Lars i från politiken. Det var först när hans fru Katrin, också från Halmstad, efter ”utflykter” till London, San Francisco och Luxemburg, ville flytta hem som han nästan 20 år senare återupptog den politiska banan.

Sedan 2006 sitter Püss med i kommunfull­mäktige och är numera alltså ordförande i teknik och fritid.

DET SOM TVÅBARNSPA­PPAN brinner för mest är barn- och ungdomsidr­otten.

– Ja, måste jag välja går barn- och ungdomsidr­otten alltid före elitidrott­en. Den kan klara sig bättre själv, även om vi självklart ska vara med och stötta. Inte minst så att föreningar­na kan fokusera på sin verksamhet i stället för ekonomin.

– Här skulle jag också vilja slå ett slag för spontanidr­otten, att man inte behöver vara medlem i en förening för att kunna idrotta. Vi ska öppna upp idrotten för fler och på samma gång ha kvar det vi har.

– Och därför blir jag gladare om någon som aldrig idrottat börjar med det än om någon som redan idrottar gör det ännu mer.

För egen del är han redo för nästa steg, riksdagen.

– Kommer jag in i riksdagen så är det ju lite som att börja om på ruta ett. Nu har jag ju varit där i åtta månader under den här mandatperi­oden, dels i arbetsmark­nadsutskot­tet, dels i försvarsut­skottet, så jag är ju inte helt ny på jobbet. För det är mycket nytt.

– Men får jag önska vill jag helst komma in i näringsuts­kottet eller – försvarsut­skottet.

Den 9 september vet Lars om chansen finns.

”Jag blir gladare om någon som aldrig idrottat börjar med det än om någon som redan idrottar gör det ännu mer”. LARS PÜSS (M)

Ordförande i teknik och fritid

 ??  ??
 ??  ?? VID SITT SMULTRONST­ÄLLE. Det var vid naturhamne­n Skälvik i Vilshärad som Lars Püss växte upp och började segla. Och nu vill ordförande­n i Halmstads teknik och fritidsför­valtning segla vidare mot riksdagen.
VID SITT SMULTRONST­ÄLLE. Det var vid naturhamne­n Skälvik i Vilshärad som Lars Püss växte upp och började segla. Och nu vill ordförande­n i Halmstads teknik och fritidsför­valtning segla vidare mot riksdagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden