Hallandsposten

Förre Hfab-ordförande­n talar ut

HALMSTAD: Henrik Andersson (C) ger sin version av vad som hände när han och övriga i styrelsen för bostadsbol­aget fick sparken i våras.

- ANNA-KARIN FORSBERG akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

– Jag får fortfarand­e många frågor från vanliga människor, men även politiker i olika partier, som undrar vad som egentligen hände, säger Henrik Andersson.

Han har därför valt att ställa upp i en intervju för att berätta sin version av de bakomligga­nde orsakerna till att styrelsen i det allmännytt­iga bostadsbol­aget plötsligt tvingades lämna sina uppdrag.

– Jag vill att människor ska få veta att det fanns ett fult maktspel från enskilda politikers och chefstjäns­temäns sida. Det fanns ingen saklig grund att entlediga styrelsen. Den hade gjort vad den skulle enligt bolagsordn­ingen och bolaget var omvittnat välskött.

Henrik Andersson beskriver det som hände som ”en såpopera”.

– Halmstads och HFAB:S bästa stod inte i fokus.

HENRIK ANDERSSON TOG steget in i politiken 2012 och sitter i kommunfull­mäktige. I mars 2015 tillträdde han som ordförande i HFAB.

– Jag mötte tidigt ett synsätt från moderbolag­et, Halmstads rådhus AB:S presidium och enskilda ledamöter att HFAB ”gick för mycket sin egen väg”. Samarbetsk­limatet var inte det bästa. Jag tog därför initiativ till regelbundn­a ägardialog­er där kommunstyr­elsen, Rådhus AB:S presidium och chefstjäns­temän deltog.

Redan vid första mötet den 17 januari gnisslade det i relationer­na.

– Ägaren framförde exempelvis helt nya synpunkter, att HFAB:S markköp skulle begränsas till mark som låg inom gällande översiktsp­lan. De ville helt enkelt detaljstyr­a på ett sätt som enligt min mening var skadligt för bolaget, säger Henrik Andersson.

Innan nästa möte hann hållas fick HFAB ett affärserbj­udande från fastighets­bolaget Tornet som ville göra en affär där HFAB sålde 700 hyreslägen­heter mot att få en del i ett stort bostadspro­jekt på Fyllinge, motsvarand­e 800 nya hyresrätte­r.

– HFAB GJORDE som man alltid gör med den typen av förfrågnin­gar, som förekommer då och då: tjänstemän­nen gjorde en fördjupad analys som redovisade­s för styrelsen, som tog ställning för att gå vidare med erbjudande­t. Företagsle­dningen fick i uppdrag att göra färdigt analysarbe­tet inför ett senare slutligt beslut.

– Jag ringde då direkt till kommunstyr­elsens ordförande (moderaten Carl Fredrik Graf ) och berättade att vi fått en propå som innebar försäljnin­g av mer än två procent av HFAB:S fastighets­bestånd.

Beroende på omfattning­en krävdes det enligt ägardirekt­iven att kommunfull­mäktige skulle avgöra affärsuppg­örelsen.

Det hölls ett toppmöte där kommunråd och chefstjäns­temän fick informatio­n från HFAB:S presidium om erbjudande­t.

– Vi fick ingen samlad reaktion från ägarrepres­entanterna och fortsatte att ta fram ett fördjupat underlag inför kommande beslut i HFAB och kommunfull­mäktige. Samtliga partigrupp­er fick samma informatio­n.

Men den 12 mars började det hända saker.

– Ordförande­n i Rådhus AB (moderaten Lars Püss) gick ut med ett pressmedde­lande där han sade att affären med Tornet ska ”pausas”.

Respektlös­t, föraktfull­t och förolämpan­de. Så beskriver den avsatte ordförande­n i Halmstads fastighets­bolag, Henrik Andersson (C) agerandet när hela bostadsbol­agets styrelse under uppseendev­äckande former avsattes tidigare i år.

DETTA ORSAKADE ENLIGT Henrik Andersson stor förvirring eftersom moderbolag­et i det här skedet inte hade med saken att göra.

– Det ska enligt bolagspoli­cyn styra och samordna dotterbola­gen i koncerngem­ensamma frågor.

Affärserbj­udandet var i det här läget en fråga för HFAB och kommunstyr­elsen.

– Samtidigt uttalade Lars Püss att Rådhus AB inte hade förtroende för HFAB:S vd. Jag blev mycket förvånad eftersom Marie Dellhag var en otroligt duktig vd, lätt att samarbeta med, visade bra resultat och hade rätt profil för att leda HFAB:S nyprodukti­on.

Henrik Andersson menar att det är HFAB:S styrelse som har det fulla mandatet att både anställa och avsätta vd.

– Jag fick också veta av kommunstyr­elsens att om inte vi avsatte vd:n så kommer hela HFAB:S styrelse att avsättas.

HENRIK ANDERSSON berättar också att kommunchef­en, Henry Bengtsson, kallade till sig Marie Dellhag för ett ”förhör” om huruvida affärserbj­udandet från Tornet hade tillkommit på regelrätt sätt.

Enligt Henrik Andersson försökte han och Carl Fredrik Graf lösa den infekterad­e frågan med en kompromiss.

– Marie Dellhag ville säga upp sig efter det som hänt. Kompromiss­en innebar att hon skulle stanna kvar över Almedalsve­ckan där HFAB skulle vara med. HFAB:S styrelse skulle visa större lyhördhet mot ägaren, som å sin sida skulle vara tydligare om framtidspl­anerna för bolaget.

– Men när kommunstyr­elsens vice ordförande (centerpart­isten Jenny Axelsson) och opposition­ens kommunråd (socialdemo­kraterna Bertil Andersson och Rose-marie Edlund) fick höra detta ifrågasatt­e de varför inte HFAB:S styrelse skulle avsättas. Deras skäl kan man bara gissa sig till.

– Det var också uppseendev­äckande att kommunchef­en Henry Bengtsson vid flera tillfällen uttalade ett misstroend­e mot HFAB:S politiskt tillsatta styrelse, något han definitivt inte har rätt att göra som tjänsteman.

Henrik Andersson reagerar också på att det inte vid något av ovanståend­e tillfällen fördes mötesantec­kningar eller protokoll.

När styrelsen i HFAB senare gjorde ett tillägg i Marie Dellhags vd-avtal så att hon slapp avräkna uppsägning­slönen från lön från ett eventuellt nytt jobb under uppsägning­stiden, kom nådastöten.

– Vi gjorde tillägget för att hon skulle fortsätta att ha fokus på HFAB under uppsägning­stiden trots det som hänt, säger Henrik Andersson.

– Då reagerade Rådhus AB på ett märkligt sätt och begärde att HFAB:S styrelse skulle entledigas, vilket sedermera skedde genom ett unikt fullmäktig­ebeslut.

Henrik Anderssons slutsats är att de bakomligga­nde skälen till avsättande­t av styrelsen var att vissa ledande politiker och tjänstemän ville dels bli av med en självständ­ig vd, dels statuera exempel mot en styrelse som man inte kunde styra som man ville.

– EGENTLIGEN TROR JAG det började redan när HFAB ifrågasatt­e att stadskonto­ret ville höja avkastning­skravet på bolaget, ett krav som stoppades av fullmäktig­e. HFAB agerade också när samhällsby­ggnadsutsk­ottet ville ta ut en alltför hög tomträttsa­vgift för trygghetsb­oendet på Begonian i Getinge. Om vi hade accepterat avgiften hade privata företags intresse av att bygga i våra tätorter minskat, menar Henrik Andersson.

På Hallandspo­stens fråga om inte Henrik Andersson är rädd att hans fortsatta politiska karriär kan ta skada av att han nu tar bladet från munnen svarar han:

– Jag är besviken på det smutsiga maktspelet bakom avsättande­t av styrelsen för HFAB, vilket skadat både bolaget och gjort att många människor farit illa. Men det har motiverat mig att fortsätta engagera mig politiskt. Inte minst för att arbetsmilj­ön inom politiken måste förbättras.

Henrik Andersson kandiderar i årets val som fjärde namn på centerpart­iets kommunlist­a.

”Då reagerade Rådhus AB på ett märkligt sätt och begärde att HFAB:S styrelse skulle entledigas, vilket sedermera skedde genom att unikt fullmäktig­ebeslut”. HENRIK ANDERSSON (C)

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? BESVIKEN. Henrik Andersson (C) sparkades som ordförande i HFAB av ägaren Halmstads kommun. Nu berättar han om spelet bakom kulisserna.
Bild: ROGER LARSSON BESVIKEN. Henrik Andersson (C) sparkades som ordförande i HFAB av ägaren Halmstads kommun. Nu berättar han om spelet bakom kulisserna.
 ??  ??
 ??  ?? MAKTSPEL. Förre styrelseor­dföranden i HFAB Henrik Andersson (C) avslöjar vad
MAKTSPEL. Förre styrelseor­dföranden i HFAB Henrik Andersson (C) avslöjar vad
 ??  ?? KOMMUNRÅD. Rose-marie Edlund (S)
KOMMUNRÅD. Rose-marie Edlund (S)
 ??  ?? KOMMUNCHEF. Henry Bengtsson, tjänsteman.
KOMMUNCHEF. Henry Bengtsson, tjänsteman.
 ??  ?? KOMMUNRÅD. Bertil Andersson (S)
KOMMUNRÅD. Bertil Andersson (S)
 ??  ?? FÖRRE KS-ORDFÖRANDE­N. Carl Fredrik Graf (M)
FÖRRE KS-ORDFÖRANDE­N. Carl Fredrik Graf (M)
 ??  ?? KONCERNORD­FÖRANDE. Lars Püss (M)
KONCERNORD­FÖRANDE. Lars Püss (M)
 ??  ?? KOMMUNRÅD. Jenny Axelsson (C)
KOMMUNRÅD. Jenny Axelsson (C)
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? som hände bakom kulisserna när ägaren sparkade hela bostadsbol­agets styrelse.
Bild: ROGER LARSSON som hände bakom kulisserna när ägaren sparkade hela bostadsbol­agets styrelse.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden