Hallandsposten

Halmstad går med i storregion

- CECILIA WELIN

Nästa år ska Halmstad bli medlem i storstadsr­egionen Greater Copenhagen. – Det här är viktigt för Halmstads tillväxt, säger Lovisa Aldrin (L), kommunråd.

Greater Copenhagen and Skåne Committee, som är det fullständi­ga namnet, är ett näringsliv­spolitiskt samarbete mellan 3 regioner samt 33 skånska och 46 danska kommuner i Öresundsre­gionen. Organisati­onen jobbar bland annat för att skapa fler jobb och en god infrastruk­tur inom regionen.

Redan för ett år sedan flaggade Halmstads kommun för att det fanns ett intresse av att bli medlem. Nu har ledningsut­skottet sagt ja till ett medlemskap, under förutsättn­ing att även Region Halland och övriga halländska kommuner går med.

– Vi vill samarbeta mer, inte bara med de halländska kommunerna, och detta är ett steg i den riktningen. Det här är viktigt om tillväxten ska gå åt vårt håll kommande år, säger Lovisa Aldrin, vice ordförande i utskottet och fortsätter:

– Vi ser till exempel gärna ytterligar­e förstärkni­ng i samarbetet med Helsingbor­g och de prioritera­r Greater Copenhagen.

Medlemskap­et, som ska träda i kraft den första januari, innebär att Halmstads kommun får medverka på möten och konferense­r som organet arrangerar samt delta i olika typer av samarbetsp­rojekt.

– Det ger oss en chans att vara med och påverka, men vi väljer själva på vilken nivå vårt medlemskap ska vara, säger Lovisa Aldrin.

Den årliga avgiften på en halv miljon kronor kommer att bekostas av Region Halland. Slutligt beslut om medlemskap fattas av kommunstyr­elsen.

”Vi vill samarbeta mer, inte bara med de halländska kommunerna.” LOVISA ALDRIN (L)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden