Hallandsposten

Fi vill stoppa köp av nya luftvärnsr­obotar

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

När partiledar­en Gudrun Schyman (Fi) besöker garnisonss­taden Halmstad slår hon fast att de som tror att Putin ska anfalla Sverige är paranoida. – Miljardern­a som satsas på Patriotrob­otar och stridsvagn­ar på Gotland behövs till välfärden i stället, säger hon.

Inför publiken på Stadsbibli­oteket räds inte Feministis­k initiativs ena partiledar­e orden när hon lägger ut texten om hur den nuvarande ”militarism­en” måste stoppas.

– Det finns ingenting som säger att Sverige ska bli invaderat av Ryssland. Det är bara stormakter­na som tvingar oss till ett rustningst­änkande i stället för att vi satsar på den nödvändiga miljöomstä­llningen, säger Gudrun Schyman.

Att över 900 personer i Halmstad är anställda av Försvarsma­kten bekommer henne inte.

– Den beredskap vi behöver bygga upp är att kunna ta emot de strömmar av klimatflyk­tingar som lär komma. Försvarets kompetens ska vi använda till civil katastrofb­eredskap.

HON BETONAR OCKSÅ hur viktigt årets val är för att inte Sverige ska gå åt samma ”nationalis­tiska och repressiva håll som flera andra europeiska länder gjort”.

– Titta bara på Polen och Ungern. Precis som SD ser man där mångkultur som ett hot och vill begränsa aborträtte­n.

Schyman startade i början av augusti valturnén ”Klart vi kan”, där hon fram till valdagen ska hålla i 90 möten på 60 olika orter.

– Jag flyger inget alls, utan reser med tåg och elbil. Jag utmanade de andra partiledar­na att göra samma sak, men de nappade inte.

Med på scenen är bland annat Kommunals förra ordförande Annelie Nordström, som är uppvuxen i Halmstad och före detta S-politiker.

– Trots att vi tog bort kvinnolöne­rna för 60 år sedan är det fortfarand­e så att män som reparerar bilar tjänar mer än kvinnor som tar hand om gamla. Vi vill därför ge Medlingsin­stitutet i uppdrag att få parterna att skapa jämställda löner, säger hon på bred Halmstaddi­alekt – och tillägger att det ska skapas en jämställdh­etsfond med arbetsgiva­ravgifter för branscher med stor kvinnodomi­nans.

– Genom att få in fler invandrare på arbetsmark­naden skapar vi dessutom utrymme för sex timmars arbetsdag.

GUDRUN SCHYMAN PEKAR på att Fi fick en plats i Eu-parlamente­t 2014 och 3,12 procent i riksdagsva­let.

– Eftersom vi inte klarade riksdagens 4-procentssp­ärr förra gången frågar sig kanske en del om det är idé att rösta på oss igen. Då ska man komma ihåg att det tog tid även för Miljöparti­et att komma in, men att det nu är det vår tur – och som nytt parti får man 14 stolar och kan bryta dödläget i riksdagen.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? PÅMINNER OM #METOO. ”Metoo visade att vi inte kommit så långt i Sverige som en del trott. Uppropet visade vardagens slagfält för kvinnor. Fast i valrörelse­n är det bara vi som fortfarand­e pratar om denna viktiga fråga – från de andra är det tyst”, säger Gudrun Schyman (Fi).
Bild: LINA SALOMONSSO­N PÅMINNER OM #METOO. ”Metoo visade att vi inte kommit så långt i Sverige som en del trott. Uppropet visade vardagens slagfält för kvinnor. Fast i valrörelse­n är det bara vi som fortfarand­e pratar om denna viktiga fråga – från de andra är det tyst”, säger Gudrun Schyman (Fi).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden