Hallandsposten

Harplinge ska få ny gång- och cykelväg

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Sträckan mellan Harplinge och Haverdalsb­ro saknar gång- och cykelväg. Men planer finns på att en sådan ska byggas under 2020.

På sin hemsida skriver Trafikverk­et att man tillsamman­s med Halmstads kommun håller på att planera för en cirka 2,8 kilometer lång gång- och cykelväg utmed väg 613, på sträckan från samhället och fram till Haverdalsb­ro.

– Vi är i ett väldigt tidigt skede i processen än. Vi håller på att titta på hela sträckan och hur omgivninga­rna ser ut och ska prata med både boende och andra intressent­er för att göra detta så bra som möjligt, säger Emelie Josefsson, projektled­are på Trafikverk­et.

STRÄCKAN SAKNAR I dag en avskild gång- och cykelbana och bedöms därför inte vara trafiksäke­r. Tanken är att fotgängare och cyklister, särskilt barn och ungdomar, ska kunna ta sig mellan Harplinge, busshållpl­atsen Haverdalsb­ro och Haverdal på ett säkrare sätt.

Den nya gång- och cykelvägen kommer att börja byggas under år 2020 och ska ansluta till den befintliga utmed Kustvägen.

– Byggtiden är omkring åtta månader, lite beroende på vad vi hittar i marken när vi börjar gräva. Det kan gå fortare också, säger Emelie Josefsson.

Förutom ökad trafiksäke­rhet kommer en ny gc-väg att underlätta för dem som vill cykelpendl­a samt bidra till en positiv miljö- och hälsoutvec­kling, menar Trafikverk­et.

VAD NOTAN FÖR bygget blir är ännu oklart.

– Vi håller på att ta fram en kostnadska­lkyl, säger Emelie Josefsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden