Hallandsposten

Fond vill resa konstverk i parken

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Karl-gustaf Jönssons minnesfond vill göra en donation till en ny skulptur i Laholms stadspark. – Om Laholm vill vara den lilla staden med de stora konstverke­n får man inte luta sig tillbaka, säger Lars-göran Persson.

En eldflamma, två och en halv meter hög, av rödlackera­d plåt.

– Vi tror att det kan bli ett fint inslag i vår vackra stadspark, säger Lars-göran Persson.

Han sitter i styrelsen för Karlgustaf Jönssons minnesfond, skapad genom försäljnin­g av kvarlåtens­kapen efter att den folkkäre Laholmskon­stnären gick bort 1997.

Fonden delar ut stipendier till lokala konstnärer som verkar i Karlgustaf Jönssons anda. En rad goda börsår gör att fonden i dag har ”en hygglig summa pengar”.

– Vi utser inte stipendiat­er varje år, utan bara när vi hittar en kandidat som lever upp till Karl-gustafs ideal och intentione­r. Hans syster Britt och jag börjar bli gamla och det finns inte så många kandidater. Vi vill därför att en del av fondmedlen ska gå till en offentlig skulptur i Laholm, säger Lars-göran Persson.

FÖR ATT INTE åderlåta fonden helt har de sökt medfinansi­ering från fonder som förvaltas av Laholms kommun. Tanken är att dela på kostnaden på 180 000 kronor, samt att kommunen står för markarbete­n och belysning.

– För ett par år sedan traskade vi upp till dåvarande kultur- och utveckling­schefen Ulf Mattsson och föreslog detta. Han tyckte det lät trevligt och skrev också på ett skissavtal för kommunens räkning.

VAL AV KONSTNÄR och placering har skett i nära samarbete med kommunens kultursekr­eterare och stadsträdg­årdsmästar­e. Nu har minnesfond­en vänt sig till kommunstyr­elsen med förhoppnin­gen att konstverke­t ska bli verklighet.

– Det är inte var dag kommunen får en medfinansi­är som anmäler sig frivilligt. Alla jag har pratat med har varit positiva.

Konstnären heter Nils-olof ”Noa” Andersson och kommer från Blekinge. Han ställde ut på Stadshusga­lleriet i Laholm förra året.

– Noa är inspirerad av Japan. Han vill göra en flamma av plåt som ska lackeras i Japanrött. Med belysning blir det effektfull­t i parken, säger Lars-göran Persson.

Kommunstyr­elsens ordförande Elisabet Babic (M) vill inte uttala sig om donationen innan ärendet har beretts av kultur- och utveckling­snämnden.

– Men vi är kända för våra konstverk. Låt oss se, säger hon.

 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? Lars-göran Persson med en liten bronsrepli­k av Flamman. Den nya skulpturen av plåt ska bli två och en halv meter hög och lackeras röd.
Bild: JONATAN GERNES Lars-göran Persson med en liten bronsrepli­k av Flamman. Den nya skulpturen av plåt ska bli två och en halv meter hög och lackeras röd.
 ??  ?? ELDKONST.
ELDKONST.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden