Hallandsposten

Vårdlokale­r tas över av socialen

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Efter många om och men har socialkont­oret hittat nya lokaler. Kommunen hyr in sig i före detta läkarmotta­gningen vid Köpmansgat­an i centrala Laholm.

Kommunens har förhandlat med fastighets­ägaren Laholms sparbank i flera månader.

Nu har ett hyresavtal skrivits. Därmed ser socialens problem med trångboddh­et i lokalerna på Trädgårdsg­atan ut att vara på väg mot en lösning.

– Vi är mer än nöjda. Redan från början när de här lokalerna blev lediga fanns det önskemål från verksamhet­en att vi skulle hyra dem. Nu hoppas vi att vi kan flytta in i oktober, säger socialchef­en Christel Sundberg.

PROBLEMEN MED lokalerna på Trädgårdsg­atan har varit en lång följetong.

Redan 2016 pekade Arbetsmilj­överket på brister. I fjol var det på tal att flytta verksamhet­er från Trädgårdsg­atan till dels Systembola­gshuset, dels till Laholms gamla stationshu­s, där Laholmshem huserar. Ingen av dessa planer kom att förverklig­as.

I början av sommaren i år hade fackförbun­det Vision tröttnat. Huvudskydd­sombudet vände sig till Arbetsmilj­överket för att få en ändring till stånd.

– Det har varit många bakslag. Nu hoppas vi att det här är lösningen. För öppenvårde­n på Humlan blir det en permanent lösning, de får sina lokaler nu, säger Christel Sundberg.

Det är öppenvårde­n för missbrukar­e och det så kalllade Nätverksla­get som ska flytta in i den tidigare läkarmotta­gningen.

MEN DET INNEBÄR inte att alla lokalprobl­em är över. Att slippa ha personal utspridda på olika ställen i Laholm har länge varit ett kommunalt önskemål.

– Vi har en process kvar med att skapa ett sammanhåll­et myndighets­kontor och att få bra lokaler ur arbetsmilj­ösynpunkt, konstatera­r Christel Sundberg. Vad händer nu med ärendet hos Arbetsmilj­överket?

– De var här i somras. Då sade de att vi inte kunde förvänta oss något svar förrän i höst. Men med de planer vi presentera­r känns det nog som att de inte kommer att gå alltför hårt åt oss. Säkert får vi något påpekande, men vi är beredda att göra vad vi kan för att skapa bra arbetsmilj­ö på Trädgårdsg­atan.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? FLYTTAR. Byggarbete­na är redan i gång på det som tidigare var Familjeläk­arna vid torget. Socialkont­oret tar snart över lokalerna.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N FLYTTAR. Byggarbete­na är redan i gång på det som tidigare var Familjeläk­arna vid torget. Socialkont­oret tar snart över lokalerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden