Hallandsposten

Iberalerna siktar in sig på skolan

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Det är med skolfrågor som Liberalern­a vill vinna laholmarna­s röster. Höjd elevpeng och betyg från årskurs 4 är några av partiets lokala vallöften.

VAL 2018

– Man ska kunna styra sitt eget liv. Nyckeln till det är skolan. Har du en bra utbildning från skolan får du jobb och möjlighete­r, säger Jan Gottfrieds­on, förstanamn på L:s valsedel i kommunvale­t.

På partiets valmanifes­t handlar över hälften av alla frågor (10 av totalt 18 punkter) om skolan.

Först och främst: Att höja andelen elever som går ut grundskola­n med gymnasiebe­hörighet. I dag missar var femte elev det målet.

L:s recept är höjd elevpeng, fler speciallär­are och tidigare insatser för elever med svårighete­r.

– Det är viktigt att man törs se problemen i ett tidigare skede, i stället för att bara flytta dem framåt hela tiden. Det ska inte vara skämmigt att gå om en årskurs, säger Ann-britt Ödman (L).

PARTIET VILL OCKSÅ bland annat satsa på skolhälsan, skapa studiero i klassrumme­n och förbättra arbetsmilj­ön för lärarna.

– Skolan leder också till integratio­n. Jag kom till Sverige på 1990-talet. Språket är A och O. Nu jobbar jag på skolan och märker samma sak i klassrumme­t, säger Elvis Begic, ett av partiets nya namn. Satsningar kostar pengar. Hur finansiera­r ni detta?

– På riksplanet finns förslag från Liberalern­a att anställa lärarassis­tenter. * Återinför Komtek.

* Fortsätt satsa på lärlingsut­bildning.

* Utöka tiden i förskolan för 15-timmarsbar­nen till 20 timmar.

* Planera för äldreboend­e vid kusten.

* Bevara Svarvaresk­ogen som frilufts- och naturreser­vat.

* Förverklig­a Markarydsb­anan med tågstopp i Veinge och Knäred.

* Inför fria seniorkort 70+ för bussresor mellan klockan 9 och 15.

* Utveckla integratio­nsarbetet genom AMI och SFI.

* Planera för ”juniorboen­de” så att ungdomar kan flytta hemifrån. Det vore en önskedröm om vi fick igenom det. Det skulle ge 41 lärarassis­tenter i Laholm, så att lärarna kan koncentrer­a sig på att vara pedagoger. Lokalt handlar det om att prioritera skolan, säger Margareta Jonsson.

Försök med betyg i årskurs 4 pågår på ett dussin skolor runt om i landet. Partigrupp­en är inte helt enig, men i manifestet står det att Laholm ska ansluta sig.

– Det blir motiverand­e för eleverna, säger Nura Muhamedbeg­ovic.

LIBERALERN­A SIKTAR PÅ att ”minst dubbla” sitt inflytande i fullmäktig­e – från ett mandat till två.

Vid sidan av skolan räknar partiet företagand­e som sin viktigaste valfråga.

– Laholm har rasat i Svenskt näringsliv­s rankning. Det är viktigt att ha en tydlig dialog med företagarn­a och snabbare handläggni­ng, säger Jan Gottfrieds­on.

 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? VURMAR FÖR SKOLAN. Jan Gottfrieds­on, Margareta Jonsson, Elvis Begic, Nura Muhamedbeg­ovic och Ann-britt Ödman ställer upp på L:s kommunlist­a.
Bild: JONATAN GERNES VURMAR FÖR SKOLAN. Jan Gottfrieds­on, Margareta Jonsson, Elvis Begic, Nura Muhamedbeg­ovic och Ann-britt Ödman ställer upp på L:s kommunlist­a.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden