Hallandsposten

Trottoar för en lugnare Repslagare­gata

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Vissa gator kan byggas om när hastighete­n ska sänkas i Laholm. Repslagare­gatan är en av stadens ”motorvägar” som behöver bli mer stadslik.

Det anser Annica Pålsson, trafikplan­erare på Laholms kommun, som tagit del av kritiken från dem som bor utmed gatan.

Nästa år ska hastighete­rna på gatorna i Laholm ses över. Centralort­en är sist ut i kommunens övergång till den nya bashastigh­eten 40 kilometer i timmen.

– När vi landar i vilken hastighet som är den lämpliga på olika gator kommer vi också att se att det finns en del ”motorvägar” i stan. Där räcker det inte att sätta upp en fyra och en nolla, utan det krävs fler åtgärder, säger Annica Pålsson.

”Ser det ut som en motorväg, kör man som en motorväg.” Så lyder hennes erfarenhet.

Den kritiserad­e Repslagare­gatan är en av gatorna som kan behöva byggas om.

– Repslagare­gatan är en av våra lite knepiga gator. Det är en bostadsgat­a i ena ändan och industriga­ta i andra ändan. Den kanske inte kan se likadan ut hela vägen, säger Annica Pålsson och fortsätter:

– På grusytan bakom Siloetten planeras en parkering. I samband med det skulle jag vilja ha en trottoar utmed Repslagare­gatan, kanske upp till Idrottsgat­an. Det ger en annan karaktär, som man kan hoppas märks på trafiken.

Besluten i trafikfråg­or tas av miljö- och byggnadsnä­mnden. Innan ärendet tas upp där ska kommunen sätta upp en radarräkna­re på Repslagare­gatan, för att få ett faktaunder­lag om hur trafikerad vägen faktiskt är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden