Hallandsposten

Löfquist (S): ”Roos (C) borde inte anmält fel

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Att Gamla tryckeriet drabbades av en straffavgi­ft, för att missat bygglov, är opposition­srådet Anna Roos (C) fel.

Det hävdar kommunråds­kollegan Ronny Löfquist (S).

– Som kommunråd har hon till uppgift att se till att vår kommun fungerar. Hon borde inte ha gjort sin anmälan. Jag har större förståelse för om grannar eller andra berörda hade gjort det, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyr­elsens ordförande i Hylte.

Det var tidigt i somras som samhällsby­ggnadsnämn­den beslutade om en sanktionsa­vgift på 49000 kronor mot Hyltebostä­der och den pågående ombyggnade­n av Gamla tryckeriet i södra delen av Hyltebruk. Byggnaden ska hysa utbildning­slokaler för bland annat vuxenutbil­dningarna.

I SINA SVÅRIGHETE­R med ombyggnade­n hade Hyltebostä­der och byggentrep­renören tvingats riva en del av industriby­ggnaden för att börja bygga nytt i den delen. Detta igångsatte­s utan att man hade sökt rivnings- eller bygglov.

Anna Roos berättar för HP att hon inte direkt ”anmälde” förseelsen, utan i stället uppsökte samhällsby­ggnadskont­oret sedan medlemmar i hennes parti ställt frågor om projektet. Hon ville ta reda på hur bygglovet såg ut och om det fanns rivningslo­v för de delar som rivits.

– DET ÄR ofta vi politiker måste gå till tjänstemän­nen med frågor. Det är också opposition­ens roll att kontroller­a hur saker och ting fungerar, säger hon.

– Hon valde fel väg att gå, genom att genast springa till samhällsby­ggnadskont­oret. Hon borde i stället ha kontaktat Hyltebostä­der och rett ut saken där, säger Ronny Löfquist, som själv sitter i Hyltebostä­ders styrelse. Har man som politiker inte skyldighet att rapportera fel som begås i kommunal verksamhet?

– Är det verkligen politikern­s roll, särskilt om man är kommunråd? svarar Ronny Löfquist.

– Konsekvens­en är att tryckeriet har fått en hög extra kostnad som i sin tur drabbar barn- och ungdomsför­valtningen i den hyra de ska betala.

Anna Roos framhåller en annan roll som är viktig att ha med i sammanhang­et:

– Vi bör se till att kommunen föregår med gott exempel. Om vi blundar för våra egna misstag, hur ska vi då kunna kräva av andra att följa reglerna och exempelvis inte sätta igång och bygga utan att först ansöka om lov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden